A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hagyjuk a pasira a konyhát?

Focimeccsek után a szaklapok nemegyszer ábrákon szemléltetik, különböző színű foltokkal jelölve, hogy a pálya egyes pontjain milyen sűrűn bukkantak fel a játékosok, hol folyt leginkább a játék.

Fotó: Shutterstock.com

Érdekes volna hasonló ábrán szemléltetni a magyar konyhákban zajló "játékot" is. Merrefelé kószál, milyen sűrűn fordul meg a különböző pontokon (tűzhely, mosogató, kuka stb.) a két játékos: a nő és a férfi. Küzdelmes mérkőzést mutatna az ábra, vagy nagyon is simát?

A papírformának megfelelően, a hazai pálya előnyét is kihasználva kiütéses győzelmet aratott az FTC (Fakanalasok Torna Clubja) női csapata? 10-2? Ráadásul a férfiak két góljából az egyik öngól volt, T. Fanni balszerencsés mozdulattal saját kapujába fejelte a rántott húst?

De a pasik másik gólja legalább pazar volt? A magyar konyhák Messije kiosztott két "kötényt" (így mondják a focis szlengben azt a cselt, amikor valaki az ellenfél lábai között rúgja el a labdát), mielőtt a tepsibe csavarta volna a kacsacombot?

Valahol azt olvastam, hogy egy felmérés szerint a magyar focisták nem is futnak olyan keveset a mérkőzések alatt, mint gondolnánk - csak éppen többnyire rossz irányba. Mindenesetre gyaníthatóan nem a konyha felé.

De könnyű általánosítani, és nem olyan könnyű és egyszerű általában az élet. Ahány pálya (konyha), annyi meccs. Vannak játékosok, akik hétvégére is cipelik haza a labdát (munkát), és ha mi könnyebb helyzetben vagyunk, nem túl sportszerű a fakanalat is a kezükbe nyomni.

Ugyanígy, ha a cserepadot koptatjuk (nincs állásunk), nemtől függetlenül sárga lapot érdemel arra várni, hogy a másik végre hazaérjen, és összeüssön valami vacsorát, levigye a szemetet. Messi-cselekre kevesen képesek, de a legbénább férfit is meg lehet tanítani arra, hogy egyeneset rúgjon a labdába (összeüssön legalább egy rántottát).

Egy szó, mint száz, a saját környezetemben jelenleg életszerűbbnek érzem az "Adjuk át a pasinak a konyhát?" kérdésnél azt, hogy ki tud éppen a konyhában lenni. Nemegyszer pedig a "Milyen pizzát rendeljünk?" kérdést. A baj talán inkább az, hogy sok a sportszerűtlen játékos a kényelmesebb élethelyzetekben is.

Az imént megkérdeztem a tízéves fiamat, neki mi a véleménye a kérdésről. Azt mondta: szerinte főzzön a nő. Majd gyorsan hozzátette: vagy főzzön a férfi, mint Marciéknál (aki a nagymamája párja, és mivel a nagyi kereste-keresi a pénzt, mindig is ő, Marci volt a konyha ura).

Aztán a fiam gondolkodott még egy kicsit, és felcsillanó szemmel kijelentette: vagy főzzenek mind a ketten.

Megveregettem a vállát. Talán ez a legszebb: elképzelni két játékost, akik együtt teszik be a sütőbe a labdát. És amíg pirul, talán átölelik egymást.

Rámosolyogtam a fiamra, ő meg leült a gép elé játszani, hogy pár perccel később elkiáltsa magát: - Lehet valamit zabbantani, papa?

Címkék: konyha, férfiak a konyhában, tojásrántotta, focimeccs, rántott hús

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!