A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ha elhagysz, meghalok!

Nehéz ám elhagyni valakit, aki láthatóan összeomlik a gondolatra, hogy nélkülünk kell tovább élnie, esetleg megbetegszik, vagy öngyilkossággal fenyegetőzik. Vajon tényleg ennyire szeret, vagy valami más van a háttérben? Manipulál csupán, vagy egy régi traumától szenved?

Fotó: Shutterstock.com

Egy egészséges felnőtt embernek fel kell tudnia dolgozni egy válást, vagy a szerettének elvesztését.

Ha valaki mégis „betegesen” ragaszkodik egy kapcsolathoz, akkor is, ha az számára nem hoz elégedettséget, boldogságot, nagy eséllyel található a háttérben gyermekkori trauma – állítja a társfüggőség problémakörét 30 éve kutató amerikai pszichológus házaspár, dr. Barry K. Weinhold és dr. Jane B. Weinhold.

Amikor még pici voltál

A házaspár szerint, ha a gyermek élete kezdetén, főként az első hat hónapban, nem kapja meg a szülőtől azt a biztonságot, szeretetet, amire az egészséges fejlődéséhez szüksége van, felnőttkorában folyton a kötődés biztonságát fogja keresni anélkül, hogy tudna róla.

A kétségbeesett biztonságkeresés, túlzott ragaszkodás oka, hogy ne kelljen újra átélnie a hajdani „halálfélelmet”, amit az életfeltételeket biztosító szülő szeretetének, jelenlétének elvesztése okozott.

Gyerekkorától fogva olyan kapcsolatokat alakít ki, amelyben „függ”, vagyis alárendelődik a másiknak, így aztán elmarad az egészséges önfejlődés, az önállóság kialakulása. Ezt nevezzük társfüggőségnek.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 9. számának 32. oldalán!)

Címkék: társfüggőség, érzelmi zsarolás, gyermekkori trauma

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!