A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Én ezt már biztosan nem tudom megtanulni

Ha manapság valaki nem ért a számítógép nyelvén, úgy érezheti magát, mint egykor az az ember, aki nem tudott írni, olvasni. Egyre jobban szégyelli, és egyre kevésbé meri bevallani, hogy neki bizony fogalma sincs arról, hogy mi az a Google, Word, vagy YouTube, hogyan kell a hálón valamit megkeresni, vagy egy e-mailt írni. Egyáltalán hogyan kell ezt az egészet elkezdeni. Pedig nem kellene szégyenkeznie, hiszen a magyarok közel fele küzd ilyen problémákkal.
A kérdés az, hogyan lehet ebből a helyzetből kitörni?

Fotó: Shutterstock.com

1. lépés: A Nagy Mumus megölése

Kell valaki, aki a Nagy Mumus, azaz a számítógép közelébe enged. Egy rokon, egy barát, egy ismerős, hogy olyan alapvető játékokra megtanítson, mint a legtöbb számítógépen megtalálható kártyajátékok, amilyen például a FreeCell is.

A játékok szándékosan vannak a számítógépek alapprogramcsomagjában: ezek tanítják meg kezelőjüket a helyes egérhasználatra, és veszik el szorongásukat a géptől, ezek adják az első sikerélményt. No, de minek az embernek számítógép, ha van okostelefon vagy egy tablet, kérdezheted.

Nos a hely miatt. A számítógéphez az egész család hozzáfér, és a gépen is sokkal több hely van ugyanazért a pénzért, mint egy hasonlóan drága telefonon vagy tableten.

2. lépés: tanítók keresése

A jó hír az, hogy minden második ember ért (valamennyit) a gépekhez. Egy átlagos tizenéves már nagyon is sokat. Két-három tizenéves pedig mindent tud erről a világról.

Olyan alapvető dolgot álmukban is meg tudnak oldani, mint a gép be- és kikapcsolása, és ha van internetkapcsolat, akkor hogyan lehet felkerülni a világhálóra, hogyan lehet böngészni rajta. Üzenetet váltani, filmet nézni, házhozszállításos vásárlást intézni, belelesni mások életébe…

A kis tanítók tevékenysége azzal kezdődik, hogy elhadarják, mi az az egér, internet vagy világháló, Windows, böngésző, e-mail, Facebook, Google és hasonlók. Aki tanul, minden új szót azonnal jegyezzen le egy nagy füzetbe, és ne engedjen továbbmenni, amíg a szó jelentése nem teljesen világos.

3. lépés: most kell venni gépet! De milyet?

Ehhez is kell segítség, mert a számítógépes világban az emberek a számítógépet is számítógépen választják ki. Miért kell új gép? Miért nem jó egy olcsóbb használt?

Több okból: (1) mert az új gép garanciális, (2) tovább marad új, azaz (3) mire egy régebbit megtanul az ember használni, már sok program csak töredékesen vagy sehogy nem működik rajta, (4) egy új gép tiszta, nincsenek rajta számítógépes kártevők, feketén telepített programok.

Az első években, amikor az ember írni-olvasni, böngészni tanul a számítógépén – és nem filmet vágni, élethű környezetben bonyolult játékokat játszani – elég egy alap- vagy annál picivel többet tudó gép.

Picivel akkor tud többet, ha elég erős ahhoz, hogy könnyedén elboldoguljon nagy mozifilmek lejátszásával. Ez azt jelenti, hogy 70–100.000 forintot kell költeni.

Címkék: tablet, facebook, számítógép, google, youtube, számítógépes játék

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!