A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Én ezt már biztosan nem tudom megtanulni

Ha manapság valaki nem ért a számítógép nyelvén, úgy érezheti magát, mint egykor az az ember, aki nem tudott írni, olvasni. Egyre jobban szégyelli, és egyre kevésbé meri bevallani, hogy neki bizony fogalma sincs arról, hogy mi az a Google, Word, vagy YouTube, hogyan kell a hálón valamit megkeresni, vagy egy e-mailt írni. Egyáltalán hogyan kell ezt az egészet elkezdeni. Pedig nem kellene szégyenkeznie, hiszen a magyarok közel fele küzd ilyen problémákkal.
A kérdés az, hogyan lehet ebből a helyzetből kitörni?

Fotó: Shutterstock.com

1. lépés: A Nagy Mumus megölése

Kell valaki, aki a Nagy Mumus, azaz a számítógép közelébe enged. Egy rokon, egy barát, egy ismerős, hogy olyan alapvető játékokra megtanítson, mint a legtöbb számítógépen megtalálható kártyajátékok, amilyen például a FreeCell is.

A játékok szándékosan vannak a számítógépek alapprogramcsomagjában: ezek tanítják meg kezelőjüket a helyes egérhasználatra, és veszik el szorongásukat a géptől, ezek adják az első sikerélményt. No, de minek az embernek számítógép, ha van okostelefon vagy egy tablet, kérdezheted.

Nos a hely miatt. A számítógéphez az egész család hozzáfér, és a gépen is sokkal több hely van ugyanazért a pénzért, mint egy hasonlóan drága telefonon vagy tableten.

2. lépés: tanítók keresése

A jó hír az, hogy minden második ember ért (valamennyit) a gépekhez. Egy átlagos tizenéves már nagyon is sokat. Két-három tizenéves pedig mindent tud erről a világról.

Olyan alapvető dolgot álmukban is meg tudnak oldani, mint a gép be- és kikapcsolása, és ha van internetkapcsolat, akkor hogyan lehet felkerülni a világhálóra, hogyan lehet böngészni rajta. Üzenetet váltani, filmet nézni, házhozszállításos vásárlást intézni, belelesni mások életébe…

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 29. számának 17. oldalán!)

Címkék: tablet, facebook, számítógép, google, youtube, számítógépes játék

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!