A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

December!

Télelőnek vagy álom havának is nevezik a ködös, sejtelmes fényű, varázslatos ünnepekkel teli decembert. A népi megfigyelések szerint, ha fehér lesz a karácsony, húsvétkor tavaszi meleg és napsütés vár ránk.

Fotó: Shutterstock.com

VIGYÁZZ, BOSZI!

Az év legrövidebb napja a Gergely-naptár szerint december 13-ára, Luca napjára esett. Ma is sokan tudják, hogy ha ezen a napon sámlira állva hátratekintenek a templomban, megláthatják, ki a boszorkány. De ekkor használatos a Luca-szék is, melyre aki ráült, megláthatta a jövendőbelijét. Jó tudni, hogy Luca éjszakáján fénycsóvák képében suhannak át a szellemek, és az arra méltóknak megmutatják, hol rejt kincset a föld.

EGY KIS ADVENT AUSZTRIÁBAN

Már pár ezer forintért is szerveznek buszos adventi utakat Ausztriába, Bécsbe és Mariazellbe. Mariazellben a kegytemplom meglátogatása után megcsodálhatjuk az ország legnagyobb adventi koszorúját, megkóstolhatjuk a híres, gyógynövényes likőrt, és elsétálhatunk a híres „Betlehemig”, mely fából faragott, mozgó bábokból áll. Bécsben pedig vár az igen látványos, pompásan kivilágított adventi vásár a rengeteg vásárfiával, na meg egy jó nagy bögre Glühweint, azaz forralt bor, netán egy kis forró puncs.

A CINEGE CIPŐJE

Nemcsak cipőcskéje nincs a téli madarainknak, de ennivalót is alig találnak, ha túl kemény az időjárás. Építsünk hát madáretetőt, de csak akkor, ha biztosan tudjuk vállalni, hogy ezentúl mindig lesz benne madáreleség, sőt, a következő teleken sem hagyjuk kiürülni. A madarak gyorsan megszokják, és meg is jegyzik, hol számíthatnak eleségre, és akár messziről is odarepülnek érte. Ha az etető üres, a madárnak talán már nincs annyi tartaléka, hogy átvészelje a következő hideg éjszakát, és ott fagy meg az etető mellett.

10 PERCES MÉZESKALÁCS

A karácsonyvárás egyik legkedvesebb tevékenysége, amikor a gyerekekkel nekiállunk mézeskalácsot sütni. Tessék, egy nagyon egyszerű recept, kb. 120 süti esz belőle:

Hozzávalók: 1 kg liszt, 30 deka porcukor, 30 deka margarin, 3 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál fahéj- és szegfűszegkeverék, 2,5 deci méz, 3 tojás

Megolvasztjuk a margarint, és jól összekeverjük a hozzávalókkal. Tésztát gyúrunk, egy centi vastagra kinyújtjuk, és a formákkal kiszaggatjuk. Tetszés szerint díszítjük, majd előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percen át 180 fokon sütjük.

A HÓNAP BÖLCSESSÉGE

„Ötévesnek lenni jó. Havat enni az ablak párkányáról, jégcsapot, sült almát szagolni, odabújni. Gondolni a Jézuskára érdeklődve és homályosan. Jókedvűen félni ettől-attól. Farkastól, kismalactól, forró víztől. Hogy a libák sziszegnek, mint a gáz. Félni olyan szavaktól, mint csípőfogó. Franciakulcs. Vagy éppen vonóhorog. És a szeretetről azt hinni, van, mint a levegő, mint a kék ég, van, és nem fogy el. Végtelen, magától értetődő, mint az anyám pongyolája.”
Parti Nagy Lajos: Angyal és vonóhorog (részlet)

DECEMBER

3. A fogyatékkal élők napja
6. Szent Miklós – Mikulás napja
9. A labdarúgás világnapja
10. A Nobel-díj átadásának napja
14. A hűség napja
25. Jézus születése apja
31. Szilveszter

Címkék: ausztria, advent, mézeskalács, madáretető, december, apropó, cinege, luca napja, a hónap bölcsessége

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!