A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Cukormentes dolce vita

Se fehér liszt, se hozzáadott cukor, se mesterséges adalékanyag, se tartósítószer. Egy recept. Egy torta. Egy cukrászat. Ez a Magyarország Cukormentes Tortája verseny. Egy torta mindenkinek, mert az egészség fontos!

Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

Egy egészséges édesség gondolatát fogalmazta meg honlapján az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, mikor útjára indította a Magyarország Cukormentes tortája versenyt 2012-ben.

A cukorbetegek gondozásuk során többször bevallják, hogy vétkeztek, mert ettek a szeretteiknek készített ünnepi tortákból. Meg sem merik mérni a cukorszintjüket, tudtuk meg Soltész Erzsébettől, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusától.

Ezért fontos, hogy a cukorbetegek is teljes életet élhessenek, és az édességek közül választhassanak olyat, amelyik nem emeli az egekbe a vércukrot, és a kalóriamennyiség miatt sem kell aggódni. A Magyarország Cukormentes Tortája program része lehet annak az életmód-változtatásnak, amit a cukorbetegnek a betegség felismerésétől folytatnia kell anzért, hogy megelőzhesse a szövődmények kialakulását.

Fontos, hogy a cukrászdákban és a háziasszonyok repertoárjában is szerepeljenek alacsony energia- és szénhidráttartalmú desszertek, amelyeket a cukorbetegek és a tudatosan táplálkozók is nyugodtan fogyaszthatnak. Külön kihívást jelent úgy elkészíteni ezeket az édességeket, hogy ízélményben, textúrában se jelentsen kompromisszumot a hozzáadott cukor és finomított liszt elhagyása.

Idén először nemcsak ipartestületi tagok jelentkezhettek a versenyre, hanem az ország bármelyik cukrászdája és vendéglátó egysége. Még egy újdonságot is hozott ez az év, ugyanis a Barackos buboréktorta megalkotója, Vaslóczki Orsolya cukrász személyében hölgyversenyző lett a győztes, ami a Magyarország Cukormentes Tortája verseny négyéves és a Magyarország Tortája verseny kilencéves fennállása alatt nem fordult még elő. A budapesti Horváth Cukrászda tortája természetesen hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet 11,8 g szénhidrátot és 278 kalóriát tartalmaz.

A fényképeket nézegetve késztetést éreztem, hogy azonnal elrohanjak egy cukrászdába, és megkóstoljam a tortát. Aztán kicsit irigykedve belegondoltam, micsoda mázlisták a zsűritagok, hiszen büntetlenül kóstolgathatják a finomabbnál finomabb édességeket, miután a cukormentes alapanyagokból készült sütiktől nem híznak egy dekát sem. Persze, a zsűri, mint mindig, most is nehéz helyzetben volt, nem lehetett egyszerű kiválasztani a jók közül a legjobbat.

Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója büszke arra, hogy az alapítvány életre hívta ezt a versenyt, és így sokaknak megmutathatják: egy édesség nemcsak egészséges lehet cukor nélkül, de nagyon finom is. Ugyanígy vélekedik a zsűri elnöke, Nándori László aranykoszorús cukrászmester, aki 2013-ban és 2014-ben is a verseny győztese volt.

„Napjainkban a cukrászszakmában tapasztalható egy bizonyos fajta útkeresés, amelynek célja, hogy minél egészségesebb alapanyagok felhasználásával a különböző érzékenységekben szenvedő vendégeinket is ugyanolyan élvezeti értékű süteményekkel tudjuk kiszolgálni.”

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját idén az Álomsüti Cukormentes Cukrászda érdemelte ki Körtés csokimousse nevű tortájával, míg a leginnovatívabb recept díját a Raj Ráchel Tortaszalon Diós-vaníliás csipkebogyótortája nyerte el. A győztes és a két különdíjas torta nemcsak a cukorbetegek választása lehet, hanem azoké is, akik ügyelnek arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak. Hiszen az egész verseny lényege, hogy felhívja a figyelmet az egészséges táplálkozásra.

Ezért a profik mellett a háziasszonyok is összemérhetik a tudásukat a cukormentes tortakészítés terén. A Magyarország Cukormentes Tortája Háziverseny zsűrijének elnöke, Mautner Zsófia, a Chili & Vanília blog szerzője szerint bármelyik torta a cukrászdákban is megállta volna a helyét. A háziversenyben győztes Málnás-mandulás álomtortát egy tatabányai hölgy, Koller-Mihóczy Mária készítette.

Címkék: cukormentes torta, az ország cukormentes tortája, cukorbeteg, egy csepp figyelem alapítvány, diabétesz, magyar dietetikusok országos szövetsége

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!