A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Bled, a kirándulóhelyek királynője

Vannak a világnak olyan elvarázsolt szegletei, ahol egyszerre találunk meg mindent. Meleg vizű tavat, közepén elvarázsolt kis szigettel, hegyet, aktív kiránduló- és pihenőhelyeket. A szlovéniai Bled, az alpesi nyaralóhelyek legszebb gyöngyszeme pont ez a hely.

Fotó: Shutterstock.com

Ősszel valahogy más lesz a világ. Átrendeződnek a gondolataink, a vonásaink, egyre inkább hétköznapi hősökké válunk. Korán keléssel, munkába indulással, a gyerekek indításával telnek a napok.

Nyári élményeink már nem karnyújtásnyi távolságra esnek, a fotók persze segítenek felidézni kalandjainkat, de azért valljuk be, egy vasárnapi kanapén eltöltött délután még képnézegetés közben sem olyan, mint akkor nyáron…

Talán pont ilyenkor fogalmazódik meg az emberben, és válik közhelyesen igazzá, hogy új élményeket szerezni új helyszíneken lehet. És miért is ne férne bele egy őszi hosszú hétvége a család életébe?

Amikor, mondjuk, szerda este sietve összepakolunk, és a másnap hajnal már útközben egy benzinkútnál ér minket, miközben az első szendvicseinket majszoljuk. Hogy hova is induljunk?

A négynapos kirándulás alatt már egy kicsit messzebbre is indulhatunk: egészen pontosan a közeli Szlovéniába, a tőlünk 540 kilométerre eső varázslatos Bledi-tóhoz.  

GLECCSEREK FORMÁLTÁK, MORÉNÁK FOGJÁK KÖRBE

A Bledi-tó Szlovénia második legnagyobb tava, a Júlia-Alpokban található, hegyekkel és erdőkkel körülvéve. A tó a jégkorszak után alakult ki a bohinji gleccser visszahúzódásával: a hátrahagyott és kimélyített meder a jég olvadása után megtelt vízzel.

Így született meg a 31 méter mély, 2,1 kilométer hosszú és legszélesebb pontján 1,3 km széles Bledi-tó. A tó, amelyet meleg vizű források táplálnak, ahol a klíma és a kellemes vízhőmérséklet a leghosszabb fürdőszezont engedélyezi a pihenőknek.

A legenda szerint élt valaha a bledi várban egy fiatal özvegyasszony, akinek a férjét rablók ölték meg, holttestét pedig a tóba dobták. A nő egy kis harangot akart öntetni a sziget kápolnájába, férje emlékére. A harang ugyan elkészült, de egy óriási vihar elsüllyesztette a csónakot a haranggal és a csónakosokkal együtt. Az özvegy ekkor minden vagyonát pénzzé tette, és az összeget egy új templom építésére ajánlotta, ő pedig elvonult egy római kolostorba. Halála után a pápa új harangot készíttetett az emlékére, és elküldte a bledi szigetre. Azóta él a monda, ha a harangot háromszor kondítja meg valaki, annak teljesül a kívánsága.
Nem véletlenül lett a Monarchia egyik népszerű fürdőhelye: Bled gyógyforrásait már 1689-ben említették, de igazán Arnold Rikli svájci orvosnak köszönhető a fejlődés, aki bledi gyógyulását követően több mint fél évszázadig (1854–1916) praktizált itt.

A tó közepén pedig varázsos kis sziget pihen egy kívánságot teljesítő haranggal…

A sziget festői látványt nyújt, a rajta található fáknak köszönhetően, épületei alig láthatóak a partról. Romantikus utazási eszközzel, a tavi gondolával, az úgynevezett pletnával érjük el a szigetet, ahol kiszállva a gondolából azonnal megpillantjuk a Mária Mennybemenetele kegyhely templomhoz vezető 99 fokból álló lépcsőt. 

A templomból egy 1509-es földrengés után mindössze néhány freskó és egy fából készült Szűz Mária-szobor maradt fenn. Későbbi barokk formáját már a XVII. századi újjáépítéskor nyerte el.

Ha eltöltöttünk pár órácskát a szigeten, visszatérve a szárazföldre, akár körbe is sétálhatjuk a tavat, két-három órányi kellemes utat tudhatunk magunkénak, sokszor hosszú fastégeken sétálva.

Ha az óramutató járásával megegyezően kerüljük meg a tavat, felsétálhatunk még a Straža-hegy 642 méter magas csúcsára (bár ezt akár hagyhatjuk egy következő napi kirándulásra is). Innen egyébként pazar kilátás nyílik a várra, a nyugati oldalon emelkedő Kis-Osojnica (685 m) és Nagy-Osojnica (756 m) csúcsáról pedig az egész tóra.

FELVONÓHÍDON ÁT A VÁRBA

Bled faluja föltött emelkedik a várhegy, ahol címeres, boltíves kapun és a feltöltött sáncárok felett húzódó felvonóhidon juthatunk be a várba. A barokk korszakban épített épületek, a kápolna, a középkori nyomda, a borospince, a múzeum kalandozásaink helyszíne lehet, a teraszról nyíló fantasztikus panorámával majd itt sem tudunk betelni.

A tó környéki luxusszállodák ma is rendkívül népszerűek, királyok, hercegek, elnökök, politikusok, művészek is gyakran látogatják – de a turisták is gyűjthetnek érzéki tapasztalatokat, hiszen a Park Szálloda cukrászatában készülő híres-neves bledi krémes egy kávé mellett garantáltan meghálálja az árát. 

HEGYEK, VIZEK ÉS HEGYEK

Amikor kigyönyörködtük magunkat Bled szépségeiben, autózzunk el az onnan 25 kilométerre fekvő  Bohinji-tóhoz, a Triglavi Nemzeti Park legnagyobb tavához. Nem fogunk csalódni, annál is inkább, mert már az oda vezető út is olyan festői, hogy a megérkezésünkkor teljesen bódultak lehetünk.

Sífelvonóval juthatunk fel az 1500 méter magasan fekvő Vogel-hegyre, ahol folytathatjuk relaxációnkat a pompázatos látvánnyal. Kirándulásunk következő állomása a Slap Savica-vízesés lehet, amely pár kilométerre húzdódik a tótól.

Úgy 500 lépcsőfokkal kell megbirkóznunk – nem kevés, de szenvedéseinkért kárpótol a vízesés. Hetven méter magasból zúdul le az óriási víztömeg, amely később hosszú útján haladva a Dunába ömlik. 

Bledtől ugyancsak nem messze található a Vintgar-szurdok-völgy. Az 1,6 km hosszú szurdok két függőleges sziklafal közé ékelődött be, kiépített fapallókon sétálhatunk végig és csodálhatjuk meg a Radovna folyó vízeséseit és zúgóit.

Valószínűleg nem létezik a kék és a zöld színeknek olyan árnyalata, amit itt ne találnánk meg. Itt aztán végképp elvarázsolhat minket a kirándulóhelyek királynője, a szlovéniai Bled és környéke. Ahol minden adott, hogy néhánny nap alatt tökéletesen kikapcsolódjunk.

Címkék: utazás, vízesés, hegyek, kikapcsolódás, bled, szlovénia, bledi-tó, alpesi nyaralóhely, kirándulóhely

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!