A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az immunrendszer hadsereg, mely egészségünket védi

Kevés utálatosabb hónap van az októbernél. A nyár lassan elmúlik belőlünk. Esténként fázunk, reggelenként húz az ágy. Immunrendszerünk kimerülőben. És ez baj, hiszen azért kapjuk el a fertőzéseket, mert immunrendszerünk legyengült. A nedves időjárás, a hideg, a stressz, a bánat, a helytelen táplálkozás, az elégtelen mennyiségű alvás, a mozgásszegény életmód mind-mind immunrendszerünket gyengíti. Állítólag. De valóban így van? Megpróbáltunk utánajárni.

Fotó: Shutterstock.com

Egészségünk védelmét a legfontosabb immunszervek (csecsemőmirigy, lép, csontvelő, máj, nyirokcsomók, mandulák) látják el. Az idegen anyagok betolakodását a légutakban a csillószőrök és a többi velünk élő normál baktérium akadályozza meg.

Ez az első védelmi vonal. A következő védősáncot a nyirokcsomók és mandulák képezik, amelyekben a nyiroksejtek mindig készen állnak, hogy támadásba lendüljenek.

Ha valamiféle betolakodó vírus, gomba, baktérium megtámad minket, a felismerésért felelős, úgynevezett „kémkedő” nyiroksejtek gyorsan riadót fújnak a támadásért és tisztogatásért felelős sejtek (limfociták, makrofágok, plazmasejtek) felé.

A  riadóra a plazmasejtek óriási számban és gyorsasággal kezdenek el szaporodni, majd olyan ellenanyagokat (fehérjéket) bocsátanak ki magukból, melyek lefegyverezik, hatástalanítják, a kórokozókat.

Ahhoz, hogy minden tökéletesen működjön, hihetetlen sok mindennek kell összhangban lennie, együttműködnie és a megfelelő arányban rendelkezésre állnia.

VÍZ, VÍZ, VÍZ ÉS VITAMIN

Az immunrendszer jó működéséhez sok mindenre szükség van. Először is vitaminokra és ásványi sókra. Ezek időszakonkénti utánpótlása elengedhetetlen még akkor is, ha viszonylag sok friss ételt fogyasztunk. Megfelelő mennyiségű vízre is szükségünk van. Ugyanis a víz testünk pótolhatatlan alkotóeleme, a nyiroknedv jelentős részét is ez alkotja.

Ha nem iszunk elegendő mennyiségű folyadékot, romlik a szövetnedvek keringése, a sejtek anyagcseréje, és minden szervünk, így az immunrendszer tevékenysége is. Folyadékpótlásra leginkább a szűrt tiszta víz, a frissen préselt, higított levek és a gyógyteák ajánlottak.

A sav–bázis-háztartás kiegyensúlyozására is szükségünk van az immunrendszer megfelelő működéséhez. A szöveti pH savas irányba tolódása megsokszorozza a visszatérő gyulladások kialakulásának esélyét, az erősen lúgos közeg viszont a vírusfertőzéseknek és a daganatok kialakulásának kedvez, ezért fontos a kiegyensúlyozott sav–bázis-háztartás.

1-2 hónapig minden ősszel érdemes természetes ásványi anyagokat fogyasztani, valamint rendszeres léböjt-, zöldség- vagy gyümölcsnapokat tartani.

Az állandósult kedvetlenség, örömtelenség, a szorongás, a depresszív hangulat, valamint a félelmek is nagymértékben lerontják a szervezet ellenálló erejét és küzdőképességét. Miként a környezetszennyező anyagok, az ionizáló sugarak, az elektroszmog és a gyógyszerek nemkívánatos hatásainak következtében mind több krónikus betegség alakul ki a fejlettebb ipari országokban.

Ezek ellen a legnehezebb védekeznünk, ám egyszerű praktikákkal, nagyobb körültekintéssel és felelősségérzettel nem lehetetlen a környezet egészségromboló hatásának enyhítése sem.

BIZONYÍTOTTAN IMMUNERŐSÍTŐK

Független laboratóriumok vizsgálata erősítette meg, hogy az alábbi növények támogatják az immunrendszer működését. 

Lapacho kéreg: az egyik leghatékonyabb baktérium-, vírus- és gombaölő hatású gyógytea. Gátolja a gyulladások kialakulását, felgyorsítja azok lezajlását, mérsékli a fájdalmat, segíti a salakanyagok kiürítését, és támogatja az immunrendszer aktivitását

Macskakarom: a másik fontos dél-amerikai immuntréner. Kúraszerű szedése megelőzésre is ajánlható,

Noni: hatóanyagai hatékony csíraölő, immunerősítő és roboráló hatással rendelkeznek. Jó hatással alkalmazható allergiás betegségek, krónikusan visszatérő gyulladások kiegészítő kezelésére.

Shiitake gomba: egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. A benne található anyagok gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkeznek.

Számos kórházban alkalmazzák a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg a shiitakekivonatot, hogy csökkentsék az erős vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait. A gomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, az allergiakészséget, valamint a gyulladásokat.

Fontos fehérje- és káliumforrás, de tönkjében rengeteg cink is található, amely aktivizálja az immunrendszert. A gombapor néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó, és megszünteti a köhögést. Újabb amerikai és japán kutatások igazolták, hogy egyes vírusokkal szemben 70 százalékos védettséget ad.

Bíbor kasvirág: A növény frissen préselt levének legfontosabb hatóanyaga az arabinogalaktán nevű szénhidrát. Ha ez az anyag rákötődik a vírusok, baktériumok vagy daganatsejtek felszínére, odavonzza a fehérvérsejteket, és elősegíti a falósejtek munkáját, vagyis az idegen elemek eltakarítását.

A klinikai tesztek és kutatások szerint leginkább a visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcémák, allergia, herpeszek és daganatos betegségek kiegészítő kezelésére ajánlható.

Cink: Többezres emberi mintán végzett, véletlen besorolásos, placebokontrollos, kettős vak vizsgálatok szerint a cink segít a nátha megelőzésében, és ha a beteg az első tünetek megjelenését követő 24 órán belül kezdi el szedni, le is rövidítheti a betegséget.

A kutatások szerint a cink lassítja a náthavírusok elszaporodását, valamint megakadályozza, hogy bekerüljenek a légutakat bélelő sejtekbe.

 

A KUTYÁK NYÁLA GYÓGYÍT

Hányszor mondták nekünk a szüleink, és hányszor mondtuk mi a gyerekeinknek, hogy pfuj, megnyalt a kutya! Azonnal menj kezet mosni! Több kutató, többek között Menno Oudhoff, az Amszterdami Egyetem biokémikusa szerint a kutyák nyála gyógyít. Már az ókori Egyiptomban is úgy tartották, hogy a kutyapuszi gyorsítja a nyílt sebek összehúzódását.

Azóta kutatások is igazolták a nyál antibakteriális tulajdonságát. A pozitív hatás két tényezőre vezethető vissza: A kutyák nyála tartalmaz egy lizozim nevű enzimet amely meggátolja a negatív hatású baktériumok elterjedését, és mások túlszaporodását a szájban.

A hisztatin egy egyszerű fehérje, mely antigén szerepet tölt be, akadályozza a fertőzések kialakulását. A kutyák nyálában lévő baktériumok tehát bizonyítottan növelik az immunitásunkat. Ráadásul a nyálban lévő baktériumok visszajuttatják az öregedés során elpusztuló hasznos, pozitív mikroorganizmusokat az idős emberek szervezetébe.

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!