A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az érintés csodája

Néha elég csak egy aprócska érintés, ami nem is tudatosul bennünk, és valami megváltozik. Mintha varázs lenne az ujjainkban, titkos erő, ami mindannyiunknak rendelkezésére áll, mégis csak a "nagyok" képesek akarattal bánni vele.

Fotó: Shutterstock.com

Egy amerikai egyetem pszichológiai kutatócsoportja (Whither és Fisher vezetésével) azt vizsgálta, van-e hatása az érintésnek a másik ember megítélésében.

Egy 1976-os kísérletben a könyvtárban ülő diákok közül néhányat a könyvtáros észrevétlenül megérintett, amikor átadta a kért könyvet. Később a diákokat kikérdezték, milyen embernek tartják a könyvtárost, milyennek a

AZ ÖLELÉS HATÁSAI
- oxitocint szabadít fel a testben, ami fokozza a bizalmat, segítve ezzel a félelemérzet csökkenését
- erősíti az intimitást a kapcsolatokban
- helyreállítja a vérnyomást és a pulzust
- csökkenti a halálfélelmet
- erősíti az immunrendszer működését
- az ölelés vagy a simogatás felülírja a fájdalomérzést
- cukorbetegeknél csökkenti a glukózszintet
könyvtárat, és hogyan vélekednek önmagukról.

Akiket a könyvtáros megérintett, azok sokkal jobb véleménnyel voltak minderről, még önmagukról is, mint akiket nem. (Igaz, a fiúkra kevésbé hatott az érintés, mint a lányokra.) 

Az eredmény elgondolkodtató. Pedig nem volt szó másról, mint egy véletlennek tűnő, akár észre sem vehető gesztusról.

 

Az őserő áramlása
További kutatások bebizonyították, hogy az ember érintésnek óriási hatása van. Az érintés nélkül növekvő csecsemők gyakrabban betegednek meg, és sokkal lassabban fejlődnek, mint ölelgetett társaik.

Azok az emberek, akik érintés, ölelés nélkül öregednek meg, sajátos testalkatot vesznek fel, begörbülnek, összegömbölyödnek. De vajon mi rejlik e mögött?

Az orvosok a bőrünkön található idegrostokról beszélnek, a fizikusok elektromos impulzusokról, a keleti orvoslásban hívők az ősenergia áramlásáról. Bármi is legyen az érintés „működési mechanizmusa”, csodával határos módon működik.

Adok rá puszit
A ma már szintén édesanya Kati nevetgélve idézi fel a gyerekkori sérüléseit. – Egészen iskoláskoromig meg voltam győződve arról, hogy anyukám egy mesebeli tündér, akinek varázspuszija van.

Bármi is történt velem, leestem a bicikliről, elbotlottam az utcán, bevertem a fejem, ha seb volt rajtam, vagy csak fájt valamim, anyu az ölébe vett, és azt mondta, mutasd meg, hol fáj. Hüppögve megmutattam a „bibim”, mire ő leheletfinom puszit adott rá.

Ha még mindig fájt, újabb puszik jöttek, de három már biztosan elég volt ahhoz, hogy a fájdalom teljesen elmúljon. Döbbenetes, de igaz. A kislányom a megmondhatója, hogy a dolog működik, őt is mindig meggyógyítja az én gyógypuszim.  

A SZERELMESEK TITKAI
A szerelmesek állítólag azért telnek meg energiával és azért szárnyalnak, mert átlagosan négyszer több érintést, ölelést, simogatást adnak egymásnak, mint a többi ember. A kutatások szerint az érintés szükséglete sokkal erősebb a táplálék vagy a szexualitás iránti szükségletnél. Ha távol vagyunk a szeretett személytől, akkor elég, ha azt mondjuk, most képzeletben megölellek, és a teste máris emlékszik a régebben kapott ölelésre, és a szerint reagál rá.
Az érintés igazi értéke az életenergia és a szeretet, ami két ember közt áramlik, létezik.
Varázs jött az ujjaiból
– Egyszer a vállalat szervezett egy közös kirándulást a Bakonyba – meséli a 27 éves Zita. – Az egyik kollégám, aki régóta szimpatikus volt nekem, végig mellettem sétált.

Néha lemaradtunk a csoporttól, de csak semmitmondó dolgokról beszélgettünk. Aztán eljutottunk egy kis patakig.

Ő udvariasan kinyújtotta felém a kezét, én megfogtam, és… És megváltozott az életem. Amint összeértek az ujjaink, mintha áramütést éreztem volna. Csak bámultam rá, ő meg rám, és elfelejtettem átkelni a sziklákon. Olyan forró, balzsamos, részegítő érzés volt hozzáérni, amilyet még sosem tapasztaltam. 

Zavarba jöttem, de láttam, hogy ő is érezte, amit én. Délután már kéz a kézben túráztunk, azóta pedig a férjem. Nemrég felidéztük a régi emlékeket, és megkérdeztem, ugye, ő is érezte akkor, amit én, hiszen láthatóan megbénult, megnémult, és csak bámult rám, mintha sóbálvánnyá vált volna.

Ő nem is értette, miről beszélek, és azt mondta, csak azért bámult olyan bután, mert nem értette, miért nem mozdulok már meg, meddig kell még ott szobroznia.

Forróság áradt a kezeiből
– Nem tudom, édesapámnak természetfeletti ereje volt-e, vagy egyszerűen csak a szeretet hatalmával gyógyított minket, de elég volt, ha két nagy tenyerét rátette a testünk fájó részére, és öt percen belül a sajgás elmúlt – mondja az ötvenkét éves Nóra.

– Elég fülfájós gyerekek voltunk a húgommal, később pedig a fejem fájt rendszeresen. Ha bajom volt, a két tenyerét a fejemre tette, és lehunyta a szemét. Száraz és forró, puha volt a keze, már az érintése is megnyugtatott.

Egy nap édesanyám beteg lett, meszes elzáródást találtak a nyaki ereiben, ami életveszélybe sodorta. Ki volt már írva műtétre, de apám kezelésbe vette. Naponta többször, tíz-tíz percre rátette a jobb kezét anyu nyakára.

Anyu nem hitt ebben az ákombákomban, de a műtét előtt elvégzett utolsó vizsgálaton kiderült, az elzáródások eltűntek, az érfalak rugalmasak, anyukám agyába eljut a vér.

Ezek után barátok, ismerősök, rokonok, sőt, még idegenek is felkeresték aput, és ő mindenkin segített. Pénzt sosem fogadott el, legfeljebb egy kis süteményt, mert azt nagyon szerette.

(forrás: lelkititkaink.hu)

Címkék: pszichológia, érintés, fiziológiai hatásai az érintésnek, whither és fisher

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!