A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az alma és a fája

A tehetség gyakran generációkon át öröklődik. A gének játéka mellett fontos tényező az otthonról hozott minta, a nevelés, a képességek felismerése és fejlesztése. "Az alma nem esik messze a fájától" mondás a mozisztárok esetében is igaz. Lehet éppúgy elrettentő, mint követendő példa, ha valaki olyan szülő oldalán nő fel, aki a maga területén hírnévre tett szert. Nem ritka eset, hogy a gyerek nemcsak továbbviszi, hanem túl is szárnyalja egyik vagy másik felmenőjét.

Jon Voight lányával, Angelina Jolie-val
Fotó: Europress/Getty Images

Apa és lánya a kamera előtt

Angelina Jolie az a szupersztár, akinek sikerült mindkét színész szülőjén túltennie. Apja, Jon Voight leginkább a '60-as, '70-es években számított neves filmszínésznek. Az Éjféli cowboy és a Hazatérés sztárjának Marcheline Bertrand színésznővel kötött második házasságából született bátyjával, Jamesszel együtt. Angie hároméves volt, mikor apja elhagyta az anyját, és ezt hosszú ideig nem tudta neki megbocsátani. Még a nevét is megváltoztatta, csak hogy megszabaduljon a „gyűlöletes” Voight névtől.

Marcheline előtt nagyobb karrier állt volna, ha a gyerekek nevelése miatt nem hagy fel a színészettel. Lánya tőle örökölte a szépségét és az érzékenységét. Angelinát az otthoni közös mozizások, a nagy klasszikus filmek inspirálták arra, hogy színésznő legyen. Voight hosszú évekig tudomást sem vett a gyerekeiről.

A Lara Croft: Tomb Raider című akciófilmben összehozta a kamera apát és lányát, ám a békülésre csak három évvel ezelőtt került sor, Brad Pittnek köszönhetően. Angelina mély depresszióba esett, amikor 2007-ben petefészekrákban elhunyt imádott édesanyja.

Voight papa azóta többször is kísérletet tett a közeledésre, de mindhiába. Nem tudni, Bradnek mivel sikerült meggyőznie a feleségét, de végül Velencében, a filmfesztivál idején megtört a jég: apa és lánya kibékült egymással.

Voight rendkívül büszke a  hajdani punkból méltóságteljes dívává érett lányára, aki rendezőként, emberjogi harcosként, az ENSZ jószolgálati nagyköveteként is a világ egyik legbefolyásosabb asszonya.

Nagymamaszerepben

Gwyneth Paltrow Jolie-hoz hasonlóan beleszületett a show-businessbe. Apja, Bruce Paltrow sikeres rendező és producer volt, anyja, Blythe Danner pedig színpadi színésznőként kezdte a pályafutását. Gwyneth a mamájától örökölte hűvös eleganciáját, arisztokratikus megjelenését. Blythe és férje azt szerették volna, ha lányuk a színészetet választja.

A család barátja, Steven Spielberg  felajánlotta az akkor tizenhat éves lánynak Wendy epizódszerepét a Hookban, melyet az el is fogadott. Sorra követték egymást a filmszerepek olyan sztárok oldalán, mint Nicole Kidman, Alec Baldwin és Susan Sarandon.

A Paltrow lány jó ideig mégis csupán hobbinak tekintette a filmezést. Eredetileg művészettörténésznek készült, de olyan sok filmes felkérést kapott, hogy idővel kénytelen volt megszakítani a tanulmányait.

A Szerelmes Shakespeare hozta meg számára az igazi áttörést; az Oscar-díj átvételekor anyja könnyek között megjegyezte: „Túlteszel mindazon, amiről én valaha is álmodtam”. Blythe Dannert a '90-es évektől fedezte fel a mozi, számos tévésorozatban, vígjátékban alakított epizódszerepeket, míg lányára a hollywoodi csillagok útja várt.

A tehetséges Mr Ripley, Az álomnő, A nő kétszer, a Szerelem és egyéb katasztrófák, vagy legutóbb a Vasember egyszerre hűvös és szexi, komor és vidám hősnője a kisebb-nagyobb hullámvölgyek ellenére megkerülhetetlen jelenség.

A szerelemben már kevésbé szerencsés, mint a hivatásában. Brad Pitt-tel azért bontotta fel az eljegyzését, mert túl fiatalnak érezte magát a házassághoz, Chris Martinnal, a Coldplay énekesével pedig amiatt futott zátonyra tíz év után a házassága, mert kevés időt tudtak egymásra szentelni. Két gyermekük, Apple és Moses nevelésében oroszlánrész jut a nagymama szerepkörben kiteljesedett színésznő mamának, Blythe Dannernek.

Madarak és ráncok

Hitchcock dívájaként hódította meg Hollywoodot Melanie Griffith édesanyja, Tippi Hedren. A Madarak című horrorklasszikus női főszereplője modellként került a hidegleléses feszültség mesterének vonzáskörébe. Egy üdítőreklámban fedezte fel a rendező a gyönyörű nőt. „Tönkretette a karrieremet, de az életemet nem tudta tönkretenni” – vallotta Hedren Hitchcockról, aki állítólag azért állt bosszút rajta, mert nem lett a szeretője.

A jelenleg állatvédőként aktív színésznő  nyolcvanöt éves kora ellenére ragyogó formában van. Belső kisugárzása sokak szerint felülmúlja túlplasztikázott arcú lányáét. A sors mégis úgy akarta, hogy Melanie fusson be látványosabb karriert.

Tippi és lánya között amolyan tűz és víz, hideg és meleg viszony van. Hol a legjobb barátnők, hol a legádázabb ellenségek. Mindketten túl heves vérmérsékletűek ahhoz, hogy harmonikus legyen a kapcsolatuk. Ami közös bennük, hogy mindketten négyszer házasodtak és négyszer váltak el.

Melanie már gyerekként szerepelt különböző reklámfilmekben. Tizennégy évesen ismerte meg az akkor huszonkét éves Don Johnsont, akitől Dakota Johnson néven A szürke ötven árnyalatával befutott színésznő lánya született. Melanie drogfüggőséggel, alholizmussal beárnyékolt karrierjének csúcspontját A dolgozó lány című film jelentette. Brian De Palmától Jonathan Demme-n át olyan rendezők vonzáskörébe került, akik tehetsége legjavát hozták ki belőle.

A Hárman párban című film forgatásán ismerkedett meg negyedik férjével, Antonio Banderasszal, akitől nemrég hosszú huzavona után elvált. Melanie nem fogadta meg ráncosan is vonzó édesanyja tanácsát, ötvennyolc évesen is az örök fiatalság illúzióját kergeti az arcán végzett szépészeti beavatkozásokkal. 

Címkék: forgatás, hollywood, tehetség, filmezés, hollywoodi sztárok és anyjuk, hitchcock

Egy hozzászólás

  • Mari

    Mért kell külföldivel előhozakodni a témában!Nálunk is van alma és a fája!Ez lesz az új módi,vagy nem akarnak Dióssyhoz vendégek jönni?Nem csodálom!

Szóljon hozzá Ön is!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!