A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apu, hogy megy be?

Apu, hogy megy be az a nagy elefánt az oroszlán barlangjába, hogyha meghívják teára? Így szól gyerekkorunk klasszikusa.

Fotó: Shutterstock.com

Apáinktól a soha meg nem kapott válasz, hogy sehogy, kisfiam, mert az elefánt nem hülye, és különben is utálja a teát. Igaz, hogy egy picit tényleg úgy néz ki, mintha tisztára dinka lenne, de ez csak agyafúrt álca.

HÚ, DE NAGY!
- Hossza a farkától az ormányáig: kb. 8 méter.
- Ormányuk hossza kb. 2 méter, és 40 ezer izomcsomóból áll
- Agyaruk hossza kb. 2 méter, a leghosszabb agyar 349 centiméter volt
- A bikák marmagassága kb. 3 méter
- A bikák súlya akár 8 tonna, a teheneké 4 tonna körül van
- Végsebességük kb. 48 km/óra
- Naponta 140 kiló zöldséget esznek és 150 litert isznak
- Az ázsiai elefántok kisebbek, mint afrikai rokonaik
- Élethosszuk természetes körülmények között 60-70 év
Beelőz egy mopedet
Itt az idő, hogy a helyére tegyük az elefántok dolgát, mert az az igazság, hogy ők azok az állatok, akik összevissza kamuznak.

Úgy tesznek például, mintha egész nap csak ormánylóbálva imbolyognának a sehova, aztán meg lomhán feldőlnének, mintha épp odaértek volna, ahová nem is akartak menni.

Na, ez mind csalás, mert nagyon is célirányosan közlekednek, például a következő vízlelőhelyig, és ha pedig sürgős dolguk akad, mert közeleg egy káposztamező, vagy mondjuk kergetik őket a teával, akkor úgy tepernek, mint a szél, akár 48 km/óra sebességre is fel tudnak pörögni.

Orral fejel
Aztán. Úgy csinálnak, mintha kis kedves, cuki, jámbor plüssizék lennének, pedig ha éhesek, letapossák a vetést, kikaparják a gyökereket, felzabálják a termést, és ami az útjukba áll, azt kidöntik orral. Aztán.

Olyan, mintha azért lenne nagy a fülük, hogy jobban halljanak, pedig dehogy. A fülük azért nagy, hogy legyezgessék magukat a melegben és párologjanak rajta. És az ormányuk sem arra való, mint például más földi halandók ormánya, hogy levegőt vegyenek, hanem mutáns módra az a kezük.

Laboratóriumi titkos kísérletek során álruhás tudósok kiderítették, hogy az ormányuk végén fogóujjuk van, meg vízszippantójuk, meg zuhanyrózsájuk, hogy mást ne mondjak.

Arra is fény derült, az orrukat a szájukba dugva egész különleges hangokat is tudnak képezni, mintha emberi nyelven beszélnének.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 1. számának 60. oldalán!)

Címkék: elefánt, bika, afrikai elefánt, ázsiai elefánt, szárazföldi emlős, agyar, orrmány, shermin de silva, pennsylvaniai egyetem

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!