A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, október!

A Gergely-naptár szerint ez a tizedik hónapunk, neve mégis a latin octo szóból származik, melynek jelentése nyolc - utalva arra, hogy eredetileg ez volt a nyolcadik hónap a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez.

Fotó: Shutterstock.com

Milyen kincseket rejt a kert?

Ilyenkor ássák ki a földből a sárgarépát, betakarítják a káposztát. Leszedik a zöld paradicsomot, melyből savanyúságot készítenek, vagy egyszerűen hagyják beérni a lakásban. Ha gyorsítani akarjuk a paradicsom érését, tegyük egy napos párkányra egy érett banán mellé.

Hogy jövőre is gazdag legyen a föld, jó mélyen fel kell ásni és megtrágyázni. Ezután elültethetjük a hagyma- és fokhagymapalántákat, mert gond nélkül áttelelnek. És a tavaszi pompáért szépen ültessük el a tulipánhagymákat is.

Ölelkezz, ne háborúzz!

Az ölelésnek is van ám világnapja. Igaz, jobb lenne, ha az év minden napja az ölelkezésről szólna, de egyelőre október 15-ét kell emlékezetessé tennünk.

Felhívjuk a kedves Ridikül-olvasókat arra, hogy ezen a napon öleljünk meg legalább húsz élőlényt, embert, kutyát, cicát, fát, bármit, ami lélegzik. De ne csak úgy felületesen, hanem erősen, hosszan, átéléssel, szeretettel.Ölelkezni jó, mert minden jó, ami a szeretetről, elfogadásról szól.

De nem árt tudni, hogy az ölelés az egészségünk szempontjából is roppant hasznos: erősíti az immunrendszert, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, csökkenti a vérnyomást és a pulzust is. Már negyedóra ölelkezés is egész napra jókedvre derít, és feltölt energiával.

Farigcsálj lámpást a gyerekkel!

Lassacskán jön a Halloween, a gyerekek már lázban vannak, mi mással tudnánk egy kicsit lenyugtatni őket, mint hogy töklámpásfaragás közben elmeséljük nekik a töklámpás meséjét.

Egy ír legenda szerint egy szép napon az ördög odament egy részeges kovácshoz, akit Jack O’Lanternnek hívtak, hogy elcsalja magával a pokolba. Úgy akarta csinálni, hogy felajánlott neki egy kis italt. Jack azonban nem akart vele tartani, így furfangos cselt eszelt ki.

Megkérte az ördögöt, hogy válasszon egy almát az almafájáról, mire az fel is mászott a fára. Jack tudta, hogy az ördög retteg a kereszttől, ezért gyorsan keresztet vésett a fa törzsére. Nem is mert lemászni az ördög, ott kucorgott a fa tetején.

Hogy végül lemehessen, megígérte Jacknek, hogy sosem kerül a pokolba. Amikor azonban Jack meghalt, a mennybe sem engedték be, mert nem volt túl jó ember, így a menny és a pokol között rekedt.

Jack felkereste az ördögöt, és megkérte, hogy legalább egy kis fényt adjon neki, hogy megtalálja a visszautat az élők világába. Az ördög erre egy örökké izzó fadarabot dobott Jacknek, amit ő egy kivájt takarmányrépa belsejébe tett, és azóta a lelke ennek a lámpásnak a fényénél keresi a megnyugvást.

A hónap gondolata

„Próbáltál már félhomályban beszélgetni valakivel? Nem a szerelmeddel, de akár a barátoddal is! Mondjuk, észrevétlenül leszállt az este, és besötétedett. Érezted, hogy őszintébb lettél? Érezted, ha valaki villanyt gyújt, hirtelen megváltozik közöttetek minden?

Nem a szemeteket, a lelketeket vakítja a fény! Érezted, hogy a villanyfény valami meghittséget ver széjjel? Jaj, oltsd el, olyan jó volt idáig sötétben beszélgetni! Sötétben a lélek könnyebben válik meztelenné.” (Müller Péter)

Október...

1.   A zene világnapja
4.   Assisi Szent Ferenc ünnepe
5.   A pedagógusok világnapja
6.   Az aradi vértanúk gyásznapja
      Az építészek világnapja
15. Az ölelés világnapja
19. Teréz anya napja
21. A Földünkért világnap
31. Halloween éjszakája

Címkék: müller péter, halloween, ölelés világnapja, októberi teendők a kertben

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!