A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, október!

Az év tizedik hónapjában járunk, a népi kalendárium Mindszent havának nevezi októbert. A hónap neve a latin octo szóból származik, melynek jelentése nyolc – utalva arra, hogy eredetileg ez volt a nyolcadik hónap a római naptárban.

Fotó: Shutterstock.com

Csillagászati szempontból ez az első teljes őszi hónapunk, amikor már jelentős különbségek figyelhetőek meg az időjárásban. A hónap első felében akár még a vénasszonyok nyarának is örülhetünk, de egyre gyakoribbá válnak a reggeli ködfoltok, és megjelenhetnek az első fagyok is. A Mérleg és a Skorpió jegyek szülöttei ünneplik születésnapjukat. 

Ebben a hónapban

1917. október 5-én Debrecenben született a XX. századi magyar irodalom meghatározó alakja, Szabó Magda Kossuth-díjas író, költő, műfordító.

Pályáját latin–magyar szakos tanárként kezdte, doktori értekezését a római kori szépségápolásról 1940-ben védte meg. Az irodalmi életben költőként indult, első kötete 1947-ben Bárány címen jelent meg. 1958 után sorra láttak napvilágot külföldön is nagy sikert arató regényei.

Termékeny író, mese- és ifjúsági regényeket, drámákat, esszéket is publikált. Egyik legnépszerűbb regénye az Abigél, amelyből tévésorozat készült Zsurzs Éva rendezésében. A Régimódi történet című életrajzi regényét Bereményi Géza álmodta filmre. Szabó Magda 2007 novemberében hunyt el.

Figyeljünk az űrre!

Fotó: Shutterstock.com

Az ENSZ 2000 óta ünnepli a világűr hetét október 4. és 10. között. A két időpont az űrkutatás történetének két mérföldkövére utal: 1957. október 4-én indult útjára az első ember készítette szatellit, a Szputnyik I., 1967. október 10-én pedig hatályba lépett az a megállapodás, amely az űrkutatás békés felhasználásáról nyilatkozott.

Ezen a héten a világon mindenütt ismeretterjesztő programokat szerveznek, a nemzetközi összefogás szükségességét hangsúlyozva.

Jeles napok

  • 4. Az állatok világnapja
  • 6. Az aradi vértanúk emléknapja
  • 15. A fehér bot nemzetközi napja
  • 18. A magyar festészet napja
  • 20. A csontritkulás világnapja
  • 23. Magyarország nemzeti ünnepe
  • 31. A reformáció ünnepe

Címkék: űrkutatás, mindszent hava, októberi jeles napok, szabó magda születésének napja

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!