A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, június!

Úgy mondják, az év hatodik hónapja, június a Napisten hava. Ennél szebb névvel nem is illethetnénk a nyár szikrázó fényében fürdőző első hónapot. Nevét egyébként Júnó istennőről kapta, aki Jupiter felesége volt.

Fotó: Shutterstock.com

Esős nyár?

Ha itthon fogunk nyaralni vagy a környező országokban, tarthatunk Medárd napjától, június 8-ától, mert ha aznap esik, bizony 40 napig el sem áll.

A hiedelem onnan ered, hogy a VI. században élő Medárd püspök egy erkölcstelenül mulatozó társaságot úgy kergetett szét, hogy 40 napos esőt zúdított rájuk. De ha aznap süt a nap, 40 napos szárazság következik a nyaralók örömére és a gazdák bánatára.

Kérj férjet Szent Antaltól!

Páduai Szent Antal, a XII. századi ferences szerzetes napjához, 13-ához sokféle népszokás kapcsolódik. Jó hír a nőknek, hogy ezen a napon tilos mindenféle munkálkodás, például liszthez se érhetnek, mert kelés nő a tenyerükön.

Az asszonyok pedig szentantalvirággal, vagyis liliommal a kezükben mennek a templomba. Ráolvasással e napon lehet kiválóan orbáncot gyógyítani.

A lányok végre kérhetnek férjet, sőt, hamarosan meg is találhatják a jövendőbelijüket, ha egész nap kenyéren és vízen böjtölnek, majd éjfélkor átugorják az ágyat, gyertyát gyújtanak és tükröt tesznek maguk mellé.

A hónap bölcsessége

„Fájdalmatok a megértést magába záró héj megtörése. Miként a gyümölcs magvának meg kell törnie, hogy szíve a nap elé állhasson, meg kell hogy ismerjétek a fájdalmat.

És ha szívetek képes volna életetek mindennapi rejtelmeit csodálni, fájdalmatokat nem kevésbé látnátok gyönyörűségesnek, mint örömötöket; és elfogadnátok szívetek évszakait, amiként mindig is elfogadtátok a földjeitek fölött átvonuló évszakokat.”

(Kahlil Gibran)

A hónap könyve

Igazi elmerülős olvasmány az izgalmakkal, fordulatokkal teli, történelmi korszakokon átívelő nagyregény a Csokoládé szerzőjétől, Joanne Harristól.

Címe: Ötnegyed narancs – vagyis Miért lenne a vér köteléke a szeretet köteléke is? A főhősnő, Framboise élete alkonyán visszatér Loire menti szülőfalujába, hogy ott gazdálkodjon és éttermet nyisson. A második világháborúba visszanyúló múlt árnyai azonban nem hagyják nyugodni…
Joanne Harris: Ötnegyed narancs, Libri

Apa csak egy van!

Ahogy édesanyánk, úgy apánk is megérdemli, hogy az évben legalább egyszer, június harmadik vasárnapján felköszöntsük. De talán ne virággal, mert mihez is kezd azzal, inkább egy finom édességgel kedveskedjünk neki, de még jobb, ha belekarolunk, és azt mondjuk, gyere, Papa, elviszlek sörözni.

Egy kis folklór

Fotó: PuzzlePix

Falvainkban sok helyen rendeznek még Szent Iván-éji tűzugrást, érdemes hát elkirándulni egy közeli rendezvényre.

Június 24-én, Iván napján, mely az év legrövidebb éjszakájának ideje is, a népszokás szerint hatalmas tüzet kell rakni, és azt átugrani, mert ettől minden baj és szomorúság eltűnik az életünkből.

A tűzifát a lányok gyűjtik össze, ők is adják az első szikrát, amitől lángra gyúl… Ezután a legények felkapják a lányokat, és átviszik a tűz felett. Ez azért kell, hogy megtisztuljanak a nem illő dolgoktól, és termékenyek legyenek.

Június
4. A trianoni békeszerződés megkötésének napja
5. Környezetvédelmi világnap
8. Az óceánok világnapja
20. A menekültek világnapja
21. A zene ünnepe
29. Péter, Pál – az aratás kezdete

Címkék: apák napja, szent iván éjszakája, medárd napja, júniusi jeles napok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!