A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, január

Január, vagyis Boldogasszony hava a nevét Ianus istenről kapta, aki a római mitológiában a világok átjáróinak őre volt. Ez a tél legsötétebb hónapja, de semmi nincs veszve, hisz a kemény hó alól máris előbukkan a hóvirág.

Fotó: Shutterstock.com

Óvjanak a háromkirályok!
Vízkereszt napján, vagyis január 6-án a legtöbb otthonban lebontják a karácsonyfát. De hogy továbbra is védve legyen a család a gonosztól, a bejárati ajtó felső gerendájára krétával felírják a három napkeleti bölcs, Gáspár, Menyhért és Boldizsár nevének kezdőbetűjét, aztán egy keresztet és az új esztendő évszámát.

Egyes országokban hagyomány, hogy ezen az éjszakán édességet rejtenek a gyerekek párnája alá, amit a háromkirályok küldenek nekik. Kedves szokás még a hazánkban is elterjedt „csillagozás”, amikor a gyerekek a Kisjézusról énekelve, csillaggal a kezükben járnak körbe a faluban.

Itt a farsang, áll a bál
Január 6-án hivatalosan is elkezdődik a farsang időszaka. Miért ne rendezhetnénk egy vidám mulatságot a barátainknak, szeretteinknek? A hozzávalók: csillogó, csipkés vagy épp félelmetes álarcok, sok-sok lampion és konfetti, hat kiló szalagos fánk, némi sörkorcsolya, és vérforraló koktélok a legjavából.

Ne felejtsük el, hogy a farsangi partik lényege a komor évszak elűzése és a tavasz megidézése, így nem árt a tél jelképét, egy rongyokba csavart, nagyon csúf „műboszorkányt” is elégetni a ház előtt.

Figyeld az időjárást!
A magyar néphit szerint megtudhatjuk, mikor köszönt ránk a tavasz, ha figyeljük a jeleket. Úgy tartják, ha Piroska napján, 18-án fagy, akkor még 40 napig keménykedik a tél. Ha 22-én, Vince napján esik, akkor abba sem hagyja egy darabig. Ha ködös a január, a tavasz is sok esőt hoz.

A hónap bölcsessége:
„Falun kell a sötétség, mert csak a sötétben mer forrni a bor, érni a tök, nőni a gyerek, álmodni a leány, ölelkezni a gazda. A sötétben pihennek jóízűt a kertek, fák, állatok és emberek. A kimerített kút megtelik vízzel, pirossággal a mező, és az őszi cinke még hajnal előtt elindul az erdőről, hogy téli vendégszereplését elkezdje az emberek között.”
Krúdy Gyula

Mit ér a tél kocsonya nélkül?
Házilag elkészítve a legfinomabb, és nem is nagy bravúr megcsinálni a rezgő tetejű, füstölt husis, fokhagymás, szopogatni való cupákokkal teli, mennyei kocsonyát. Csak egy jó nagy fazék kell hozzá és egy hideg erkély, ahol megdermedhet.

Hozzávalók 10 adaghoz: 50 deka sertésköröm, 30 deka bőrke, fül, orr, farkinca, miegymás, 70 deka csülökhús csonttal, 40 deka sovány sertéscomb, 20 deka füstölt oldalas, 4-6 fej jó nagy fokhagyma, szemes bors, só, cseresznyepaprika ízlés szerint, leveszöldség az íze miatt (nem kötelező).

Az elkészítés rém egyszerű, mindent dobáljunk be a fazékba, öntsünk rá kb. 5 liter vizet, és főzzük 2-3 órán keresztül, míg a húsok meg nem puhulnak úgy, hogy a csontok maguktól kihullanak belőlük. Tipp: A fokhagymát egészben is bele lehet dobni, úgyis leszűrjük a végén a héját a borssal együtt.

A répákat se tálaljuk fel, dobjuk ki a léből. A leszűrt, félig kihűlt kocsonyát tálakba adagoljuk, főtt tojással vagy pirospaprikával díszítjük, és kitesszük fagyoskodni az erkélyre.

Szánkózz a Mátrában!
Muszáj, hogy erről a télről is maradjon egy színes, nagyon vidám emlékünk. Fogjuk a gyerekeket meg a szánkókat, és irány a Mátra! Három faluban, Mátraszentimrén, Mátrafüreden, Mátraházán is vannak elkülönített szánkópályák, sőt, a mátraszentistváni síparkban még egy hócsúszda is működik, ahol gumikarikákon száguldhatunk a forralt boros cél felé.

Január
1. Újév napja, a Béke világnapja, Szűz Mária istenanya ünnepe
3. Jézus névnapja
6. Vízkereszt, a farsang kezdete
18. Árpád-házi Szent Margit ünnepe
22. A magyar kultúra napja
25. Pál ünnepe, a „pálfordulat” napja
27. A Holokauszt nemzetközi emléknapja

Címkék: január, vince, farsang, piroska, fokhagyma, vízkereszt, krúdy gyula, mátra, szent margit, oldalas, apropó, boldogasszony hava, 2018, pálfordulat, holokauszt napja, szánkózás, kocsonya, főtt tojás, ianus, gáspár, menyhért, boldizsár

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!