A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, február!

Február a tél utolsó hónapja. A népi kalendáriumban böjt előhava (vagy másképpen böjtelő hava) néven szerepel. A nevét Februusról, a megtisztulás római istenéről kapta.

Fotó: Shutterstock.com

Gyertyaszentelő körmenetek

Gyertyaszentelő Boldogasszony napján sok helyen gyertyás körmenetet tartanak és zsoltárokat énekelnek. A gyertya az emberi természetet jelképezi, és azért szenteljük meg, hogy eltöltsön bennünket az isteni fény.

Ehhez a naphoz sok tavaszjóslat is kapcsolódik, ekkor néz ki például a medve a barlangjából, és ha borús az idő, kint is marad, mert itt a kikelet!

Örömhír a hó alól

Nem biztos, hogy februárban találunk már hóvirágot, de ha mégis, jól nézzük meg, mert nem akármilyen virág ez. Homérosz háromezer évvel ezelőtt az Odüsszeiában megemlít egy varázsfüvet, mellyel Hermész megmentette Odüsszeuszt Kirké amnéziát okozó mérgezett borától. 

Na és mi volt ez a varázsfű? Hát a hóvirág.

Házasodjunk!

1983 óta február második vasárnapja a házasság világnapja. A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszak a klasszikus báli szezon. Mivel ekkor a mezei munkák nem kötötték le az embereket, és a mulatozást tiltó böjt sem volt, hagyományosan ez volt a házasságkötések legfőbb ideje is.

Magyarországon 1894 óta törvény szabályozza, hogy „érvényes házasságot polgári tisztviselő előtt kell kötni”. Manapság a házasság hetében országszerte izgalmas programok népszerűsítik a házasság intézményét.

Fotó: Shutterstock.com

Balázsolás

Február 3-án, Szent Balázs napján a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölték, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék. Ma is szokás, hogy a pap a hívők álla alá két gyertyát tart keresztben, és imát mond.

Szent Balázs a korai kereszténység örmény születésű orvosa és papja, később püspöke volt. Visszavonultan élt egy hegyi barlangban, ahol vadállatok őrizték. Innen vezette és gyógyította a rábízott közösséget, és sok csodát tett. A késő középkorban a tizennégy segítőszent közé sorolták.

Minek öltözzön a gyerek?

Fotó: Shutterstock.com

Itt a farsang, az iskolai jelmezbálokat sem fogjuk megúszni. A kislányok leginkább királylányfélék akarnak lenni, ez megoldható anya hálóingéből vagy a nagyi csipkeköntöséből, már csak egy papírtiarát kell kreálnunk.

A fiúk szívesen válnak bokszolóvá, ehhez csak egy tornagatya kell meg két bokszkesztyű… De emlékezetes jelmez lehet a spenót tükörtojással: zöld pólóval, zöld nadrággal, a fejen pedig sárga svájcisapkával.

A hónap idézete

„Csipke van mindenben, ami él: a téli tar ágakban, a felhők mintájában, a víztükörben, ahogy fodrozódik a szellőtől… még a kóbor kutya csapzott szőrében is meglátjuk a csipkemintát, ha elég figyelmesen nézzük.”
Brunonia Barry

Február

  • 1. A köztársaság napja Magyarországon
  • 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe
  • 3. Szent Balázs ünnepe
  • 4. Rákellenes világnap
  • 14. Szent Bálint napja („Valentin-nap”, a szerelmesek ünnepe)
  • 15. Nirvána-nap, buddhista ünnep
  • 19. Nemzetközi férfinap, Zsuzsanna névnap
  • 21. Az anyanyelv nemzetközi napja

Címkék: hóvirág, farsangi jelmez, gyertyaszentelés, balázsolás, februári jeles napok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!