A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, április!

Sárkányölő Szent György havába értünk, a szeles, szeszélyes, mosolygós áprilisba. Nevezik még tavasz hónak, szelek havának, báránytornak - vagyis a bárányok által úgy kedvelt rügyek havának. Az április szó az Aperiréből ered, ami Vénus latin neve, és azt jelenti, megnyitni. Megnyitni a szíveket a nyiladozó természet szépségeire...

Fotó: Shutterstock.com

Bolondok, sorakozó!

Április első napján illik megtréfálni, akit nem tilos. Egész Európában ismerik és tartják ezt a szokást. Nálunk április bolondjának, a latin nyelvű országokban áprilisi halnak nevezik azokat, akik bedőlnek a tréfának.

Ősrégi, legalább 400 éves népszokás a bolondcsinálás, bár nem tudjuk, honnan ered. Talán a hol ragyogó, hol záporozó áprilisi időjárás ihlette, talán a szívekből előtörő, túláradó öröm és jókedv késztette az embereket a csintalankodásra.

Eleinte csak a gyerekeket viccelték meg, aztán már mindenki mindenkit. „Áprilisnak bolondja, felmászott a toronyba, azt kérdezte, hány óra, fél tizenkettő, bolond mind a kettő.”

Pásztorünnep

Sok-sok György él köztünk, ha nem is mind sárkányölő. Névnapjuk, április 24-e fontos nap falun is, hiszen eljött az ideje, hogy a közelgő vetés miatt elűzzék a boszorkányokat és a gonosz szellemeket.

A kerítésre és az ajtóra tüskés ágakat tűztek ki, vagy bekenték őket fokhagymával. Az állatokat pedig a Szent György napi tűzön hajtották keresztül, hogy az ártó szellemektől és a rontástól megtisztuljanak. 

Fotó: Shutterstock.com

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 4. számának 6. oldalán!)

Címkék: áprilisi porgramok, áprilisi népszokások, harmatszedés, szent györgy hava, búzaszentelés, dunai hajózás, bolondok napja

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!