A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Apropó, április!

Sárkányölő Szent György havába értünk, a szeles, szeszélyes, mosolygós áprilisba. Nevezik még tavasz hónak, szelek havának, báránytornak - vagyis a bárányok által úgy kedvelt rügyek havának. Az április szó az Aperiréből ered, ami Vénus latin neve, és azt jelenti, megnyitni. Megnyitni a szíveket a nyiladozó természet szépségeire...

Fotó: Shutterstock.com

Bolondok, sorakozó!

Április első napján illik megtréfálni, akit nem tilos. Egész Európában ismerik és tartják ezt a szokást. Nálunk április bolondjának, a latin nyelvű országokban áprilisi halnak nevezik azokat, akik bedőlnek a tréfának.

Ősrégi, legalább 400 éves népszokás a bolondcsinálás, bár nem tudjuk, honnan ered. Talán a hol ragyogó, hol záporozó áprilisi időjárás ihlette, talán a szívekből előtörő, túláradó öröm és jókedv késztette az embereket a csintalankodásra.

Eleinte csak a gyerekeket viccelték meg, aztán már mindenki mindenkit. „Áprilisnak bolondja, felmászott a toronyba, azt kérdezte, hány óra, fél tizenkettő, bolond mind a kettő.”

Pásztorünnep

Sok-sok György él köztünk, ha nem is mind sárkányölő. Névnapjuk, április 24-e fontos nap falun is, hiszen eljött az ideje, hogy a közelgő vetés miatt elűzzék a boszorkányokat és a gonosz szellemeket.

A kerítésre és az ajtóra tüskés ágakat tűztek ki, vagy bekenték őket fokhagymával. Az állatokat pedig a Szent György napi tűzön hajtották keresztül, hogy az ártó szellemektől és a rontástól megtisztuljanak. 

Fotó: Shutterstock.com

Ez a nap egy ősi pásztorünnep is, hiszen ekkor hajtják ki először a legelőre az állatokat. Egy másik szép szokás, ami erre a napra tevődik, a harmatszedés.

Hajnalban az asszonyok kimennek a rétre, és lepedővel összegyűjtik a harmatot, elsősorban azért, hogy bőséges legyen a tejhozam. A lepedőt egy fazékba csavarják ki, hogy sok vaj legyen, de a kenyértésztába is cseppentenek belőle, hogy pirosabbra süljön a kenyérke.

Másnap aztán, Márk és Pál napján nyugodt szívvel vetik el az első kukoricát, és megszentelik a búzát. Ehhez papot hívnak, aki megszenteli a vetést. Ha a szántó négy sarkába teszik a szentelt búzát, az elűzi a jégverést. Ha pedig beteg ember párnája alá teszik, egykettőre meggyógyul.

Hajózni jó! 

Sokan megfeledkezünk róla, hogy a vén Dunán menetrendszerűen közlekednek a BKV-hajók egész nap. Kellemes vasárnapi program lehet lecsorogni a hidak alatt és vissza, közbeiktatva egy nagy fagyis sétát mondjuk a Margitszigeten. 

Fotó: Shutterstock.com

De ha még színesebb kikapcsolódásra vágyunk, számos hajózós program közül válogathatunk. Létezik romantikus, gyertyafényes vacsi hajó, borozós hajó, svédasztalos hajó, táncos hajó, vagyis szó szerint úszkálhatunk a kínálatban...


Áprilisban újra Szeged lesz Magyarország gasztrofővárosa! A szervezők azt ígérik, hogy a legszebb szegedi teret egy gigantikus gerilla-látványkonyhává varázsolják, ahol a város legmenőbb séfjei tüsténkednek majd!

A fesztivál háromnapos, de ki bír 72 órán keresztül folyton csak enni? Válasszunk szállást egy kedves helyen, és barangoljuk be a gyönyörű várost.

Először is csodáljuk meg a parkosított Széchenyi teret, ahol az ínyenc esemény zajlik, aztán a Dóm teret a híres épületeivel, a püspöki palotával, a Hittudományi Főiskolával, na és a Fogadalmi-templommal.

Ha a harang delet üt, kilenc percen át szórakoztat minket a Zenélő Óra az egyetemi hierarchiát bemutató alakjaival. És nem utolsósorban okvetlenül látogassunk el a szecessziós stílusban épült, monumentális zsinagógához.

Hogy mindezt méltón kipihenjük, vár a szegedi Anna gőzfürdő! A Gerilla Gourmet - kulináris Rock & Roll Szegeden április 13–15. között látogatható.

 

A hónap verse

„Nem láttalak egy hétig, kis rügyek,
és közben milyen nagyra nőttetek!
hüvelyknyire!... Kilombosodtatok,
és ezer könnyű és friss fodrotok 
halványzöld lángként repdesi körül
a gallyakat és táncol és örül...” 

Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügyekhez

Április

1. Bolondok napja
7. Egészségügyi világnap
11. József Attila születésnapja, a költészet napja
12. Gyula napja, az esztendő századik napja, ezért száznapnak is nevezik. A délvidéken féregűző nap, a nagytakarítás, mosás, tisztálkodás napja
22. A Föld napja
23. A könyv napja
25. Márk napja, búzaszentelő nap. Márk evangélista ünnepe

Címkék: áprilisi porgramok, áprilisi népszokások, harmatszedés, szent györgy hava, búzaszentelés, dunai hajózás, bolondok napja

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!