Angusburger amerikai káposztasalátával, sült burgonyával
HOZZÁVALÓK
A burgerzsemléhez: 30 dkg liszt, 1 csipet só, 1 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 0.5 dl tej, 2 tojás, szezámmag és tökmag a tetejére
A káposztasalátához: ½ fej fehér káposzta, 2 db sárgarépa, 2 csipet só, 30 dkg majonéz (házi), 3 dkg frissen reszelt torma
A húspogácsához: 80 dkg angus marhanyak darálva, 2 csipet só, frissen őrölt bors, 0,5 dl olívaolaj
A sült burgonyához: 1 kg apró burgonya, 2 csipet só, 1 dl olívaolaj
A tálaláshoz: 4 szelet Cheddar sajt, Házi ketchup, Házi majonéz, 10 dkg friss saláta (római saláta)
ELKÉSZÍTÉS
Burgerzsemle: keverőtálba öntjük a tejet, hozzáadunk egy deciliter meleg vizet (ne legyen forró), belerakjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, 5-10 perc alatt habosra felfuttatjuk.
Az élesztős keverékhez hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojást, 5-7 perc alatt összedolgozzuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen egy órán át pihentetjük.
A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a tésztát négy részre osztjuk, gömbölyűre formázva a tepsibe tesszük őket, a tetejüket megkenjük egy kevés tojással, megszórjuk a magvakkal, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép barnára sütjük.
A káposztasalátához elkészítjük az öntetet, amihez a majonézt a tormával, sóval, borssal bekeverjük. A káposztát megmossuk, csíkokra összevágjuk, a sárgarépát megtisztítjuk, zöldségreszelőn lereszeljük, majd az öntettel összekeverjük, és 10-15 percig állni hagyjuk.
Húspogácsa: a darált marhahúsunkat sóval, borssal ízesítjük, összegyúrjuk, négy részre osztjuk, majd vizes kézzel pogácsákat formázunk belőle. Serpenyőben, felhevített olívaolajon mindkét oldalát 3-3 percig sütjük, majd 4 percig pihentetjük.
A burgonyákat héjában megmossuk, majd szárazra töröljük, cikkeket vágunk belőlük, sózzuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd egy tepsibe, sütőpapírra helyezve 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
TÁLALÁS
A burgerzsemlénket megpirítjuk, kevés házi majonézzel, házi ketchuppal meglocsoljuk, és salátaleveleket tépkedünk bele.
Ráhelyezzük a forró marhahúspogácsát, arra a szeletelt Cheddar sajtot, hogy szépen ráolvadjon, majd a zsemlénk másik részét a tetejére rakjuk. Mellé halmozzuk a sült burgonyánkat, külön tálkában a káposztasalátát, majd díszíthetjük még házi ketchuppal, házi majonézzel.
Még nincs hozzászólás