A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Amit tudni akarsz a samponodról!

Az egyik dolog, amit az életben a leggyakrabban csinálunk, mégsem gondolkozunk rajta túl sokat, az a hajmosás. Pedig a hajunk a szépségünk egyik alapvető eleme, a színe, a fazonja, az állaga meghatározza a sikereinket, hangulatunkat.

Fotó: Shutterstock.com

De bármilyen fazonú és színű a hajunk, ha nem szép az állaga, ha nem egészséges a fénye, ha nem elég selymes, nem elég dús. És már ide is értünk a legfontosabb ponthoz: milyen gyakran, hogyan és mivel mossuk a hajunkat?

Régen volt, hogy is volt?

Az ókorban nem a haj tisztítása, hanem a színezése volt a fontos, minél világosabb volt, annál tündéribb hatást kölcsönzött viselőjének. Persze a hajmosás is divattá vált, először a gallok és a germánok alkalmazták a „puha szappant”, amely nemcsak tisztította, de sárgította is a hajat.

A barokk időszak elhozta a parókák divatját, a hajmosás helyett pedig a viszketést csillapító hajporok jöttek divatba. A hajporok és parókák után a szappan lett a megoldás, de csak részben, hiszen a haj fénye és puhasága eltűnt a ragacsos szappan miatt. A 19. században angol borbélyok gyógynövényeket kevertek a szappanhoz, és végre elindult a samponok felvirágzása.

Samponmárkák kavalkádja

Ma már elszédül az ember, ha sampont akar választani egy drogériában. Az összetevők általában érthetetlen nyelven szerepelnek, így legfeljebb a címkére hagyatkozhatunk, melyen tömören, röviden feltüntetik, hogy „zsírosodó” vagy „töredezett” hajra való. De vajon hogyan hat a hajunkon az Aloe Vera, mit művel vele a shea vaj, és mitől hatásos a korpaellenes készítmény? Mitől lesz a hajunk fényes, mitől lesz dús és könnyen kezelhető?

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 2. számának 18. oldalán!)

Címkék: samponok hatóanyagai, hajmosási szokások, hányszor mossunk hajat?

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!