A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Allergia, a test lázadása

Az Egészségügyi Világszervezet kimutatása szerint a földön az allergia a hatodik leggyakoribb betegség. Ráadásul az allergiás megbetegedések száma egyre nő. Becslések szerint Magyarországon is minden ötödik embernek vannak allergiás tünetei.

Fotó: Shutterstock.com

Különösen tavasztól őszig szenvednek sokan, mert a pollenszezon hazánkban általában március elejétől október közepéig tart, bár a klímaváltozás miatt a pollennaptár adataiban egyre több elcsúszás tapasztalható.

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia felhívta a figyelmet, hogy a jövőben nem sok kedvező irányú változás várható. A kutatók álláspontja szerint 2040-re a pollenszámok több mint kétszer lesznek magasabbak a jelenleginél.

Tulajdonképpen mi az az allergia?

Az allergia nem más, mint a szervezet idegen anyagokkal (antigénekkel) szemben tanúsított túlérzékenységi reakciója. Ezek az anyagok hasonló mennyiségben és körülmények között mások szervezetére ártalmatlanok. Az allergiás reakciót kiváltó antigéneket allergéneknek nevezzük.

Jellegzetes allergének a különböző virágporok, gyógyszerek, baktériumok, élelmiszerek, vegyszerek, festékek, de lehetünk allergiásak a porra, háziállatok szőrére is. Bizonyos allergiás reakciókért, mint amilyen a szénanátha, a rovarcsípés okozta panasz vagy az asztma, örökletes hajlam a felelős.

Más típusú reakciók, ilyen például a gyógyszerérzékenység is függetlenek a genetikai hajlamtól. Paradox módon egyébként a korszerű gyógyszerek mellékhatása is lehet a későbbi túlérzékenység.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 8. számának 42. oldalán!)

Címkék: anafilaxiás sokk, ekcéma, hisztamin, allegia, a test lázadása, szénanátha, gyógyszerallergia, antibakteriális készítmények, immunrendszeri érzékenység

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!