Ridikül Magazin logo

A titokzatos delfin nyomában

Ki ne szeretné a delfineket? Hisz mosolyognak, aranyosan csicseregnek, játékosak és kedvesek. De mi van, ha mindez csak a látszat, és nem csupán egy cuki vízi emlősről van szó, hanem egy értelmileg és spirituálisan fejlett lényről, ami arra hívatott, hogy az embert békére, szeretetre és együttérzésre tanítsa?

Fotó: Shutterstock.com

Kevés állat alkalmas arra, hogy felmérje, ha egy másik élőlény veszélyben van, ő hathatósan a segítségére siessen. Az altruizmus, vagyis önzetlen segítőkészség még az emberek között se túlságosan elterjedt, nem csoda hát, ha meghatódunk a delfinek effajta cselekedeti előtt.

AMIT A DELFINRŐL TUDNI ILLIK
- A fogascetek családjába tartozik
- Tengeri emlős
- Ragadozó, halakkal táplálkozik
- Tengervizet iszik
- Ötven fajuk ismert
- Súlyuk 50 kilótól 1,5 tonnáig is terjedhet
- 30-40 fős csapatokban, "iskolákban" élnek
- Kimagasló értelmi képességűek
- A fejük közepén lévő légzőnyíláson át lélegeznek
- Akár húsz év után is megismerik a barátjukat
- Alváskor egyik agyféltekéjük éber, és egyik szemük nyitva marad
- A bálna és a delfin képes közös utódot nemzeni
- Háborús célra is próbálják felhasználni őket, de ha tehetik, megszöknek
Számos történet szól arról, hogy delfinek mentették meg egy süllyedő hajó legénységét, vagy hogy bajba jutott szörfösöket szállítottak partra. Egy brit úszóbajnok, Adam Walker például a Hét óceán nevű versenyen épp a 25 kilométer hosszú Cook-szorost igyekezett átúszni Hawaii partjainál, amikor észrevette, hogy egy fehér cápa vette üldözőbe.

De mielőtt igazán megrémülhetett volna, feltűnt, hogy nem csak a cápa, de majd egy tucat delfin is követi, akik körülvették őt, hogy megvédjék a cápától. A delfinek mindvégig mellette maradtak, míg épségben célba nem ért.

Siessetek, jön a szökőár!
Egy másik híres eset 2004-re, a cunami idejére datálódik. Egy kutatócsoport éppen a delfinek viselkedését tanulmányozta a nyílt vízen Sri Lankánál. Köztudott, hogy az állatok a különféle rezgésekből hamarabb megérzik a természeti veszélyt, és azonnal menekülnek.

A hajó körül játszó palackorrú delfinek azonban nem csak a saját életüket akarták megmenteni. Amikor észlelték a bajt, hirtelen átúsztak a hajó túloldalára, és a vízből kimagasodva, farkukat eszelősen csapkodva próbálták jelezni a tudósoknak, hogy nagy veszély közeleg. A kutatók, persze, értetlenül álltak, de a delfinek nem adták fel.

Percekig ugráltak és füttyögtek, mire az embereknek eszébe jutott, hogy talán valami bajra figyelmezteti őket a delfintánc. Ekkor a delfinek által jelzett irányba fordították a hajót, és követték a ficánkoló csapatot. A delfinek  egy öbölbe vezették őket, ami védett volt a cunamitól. Mind megmenekültek.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 27. számának 68. oldalán!)

Címkék: altruizmus, megmentő, delfin, szökőár, joan ocean, szonár

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!