A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A titokzatos delfin nyomában

Ki ne szeretné a delfineket? Hisz mosolyognak, aranyosan csicseregnek, játékosak és kedvesek. De mi van, ha mindez csak a látszat, és nem csupán egy cuki vízi emlősről van szó, hanem egy értelmileg és spirituálisan fejlett lényről, ami arra hívatott, hogy az embert békére, szeretetre és együttérzésre tanítsa?

Fotó: Shutterstock.com

Kevés állat alkalmas arra, hogy felmérje, ha egy másik élőlény veszélyben van, ő hathatósan a segítségére siessen. Az altruizmus, vagyis önzetlen segítőkészség még az emberek között se túlságosan elterjedt, nem csoda hát, ha meghatódunk a delfinek effajta cselekedeti előtt.

AMIT A DELFINRŐL TUDNI ILLIK
- A fogascetek családjába tartozik
- Tengeri emlős
- Ragadozó, halakkal táplálkozik
- Tengervizet iszik
- Ötven fajuk ismert
- Súlyuk 50 kilótól 1,5 tonnáig is terjedhet
- 30-40 fős csapatokban, "iskolákban" élnek
- Kimagasló értelmi képességűek
- A fejük közepén lévő légzőnyíláson át lélegeznek
- Akár húsz év után is megismerik a barátjukat
- Alváskor egyik agyféltekéjük éber, és egyik szemük nyitva marad
- A bálna és a delfin képes közös utódot nemzeni
- Háborús célra is próbálják felhasználni őket, de ha tehetik, megszöknek
Számos történet szól arról, hogy delfinek mentették meg egy süllyedő hajó legénységét, vagy hogy bajba jutott szörfösöket szállítottak partra. Egy brit úszóbajnok, Adam Walker például a Hét óceán nevű versenyen épp a 25 kilométer hosszú Cook-szorost igyekezett átúszni Hawaii partjainál, amikor észrevette, hogy egy fehér cápa vette üldözőbe.

De mielőtt igazán megrémülhetett volna, feltűnt, hogy nem csak a cápa, de majd egy tucat delfin is követi, akik körülvették őt, hogy megvédjék a cápától. A delfinek mindvégig mellette maradtak, míg épségben célba nem ért.

Siessetek, jön a szökőár!
Egy másik híres eset 2004-re, a cunami idejére datálódik. Egy kutatócsoport éppen a delfinek viselkedését tanulmányozta a nyílt vízen Sri Lankánál. Köztudott, hogy az állatok a különféle rezgésekből hamarabb megérzik a természeti veszélyt, és azonnal menekülnek.

A hajó körül játszó palackorrú delfinek azonban nem csak a saját életüket akarták megmenteni. Amikor észlelték a bajt, hirtelen átúsztak a hajó túloldalára, és a vízből kimagasodva, farkukat eszelősen csapkodva próbálták jelezni a tudósoknak, hogy nagy veszély közeleg. A kutatók, persze, értetlenül álltak, de a delfinek nem adták fel.

Percekig ugráltak és füttyögtek, mire az embereknek eszébe jutott, hogy talán valami bajra figyelmezteti őket a delfintánc. Ekkor a delfinek által jelzett irányba fordították a hajót, és követték a ficánkoló csapatot. A delfinek  egy öbölbe vezették őket, ami védett volt a cunamitól. Mind megmenekültek.

Énekelek neked
Joan Ocean delfinkutató és terapeuta évtizedek óta kommunikál delfinekkel és bálnákkal. Meggyőződése, hogy amikor utánozzuk a delfinek hangját, békés, szeretetteljes állapotba kerülünk. A hangjuknak olyan különleges a vibrációja - mondja Ocean-, hogy képes átvinni minket időn és téren, át egészen a szeretet dimenziójába. Joan Ocean sok beteget is meggyógyított már a delfinek segítségével.

Szerinte a delfin a szonárját használva meg tudja állapítani, hogy híján vagyunk-e valamilyen frekvenciának, ami az egészségünkhöz szükséges, és ha igen, létrehozza és elküldi nekünk ezt a hiányzó rezgést.

Nicsak, ki beszél?
A delfinek – hasonlóan a denevérekhez – magas frekvenciájú hangot bocsátanak ki, mellyel egyrészt kommunikálnak, másrészt a hang visszaverődése révén tájékozódnak. A palackorrú delfinekről kiderült, hogy saját nevük van, és ezt a társaikkal minden alkalommal közlik, amikor „megszólalnak”, így mindig minden egyed tudja, ki beszél.

A név után jön az információ, például, hogy a közelben található egy ízletes szardíniaraj. Valahogy így: Rozi vagyok, vacsi balra! Tudósok több esetben is foglalkoztak már azzal, hogy megtanítsák emberi szimbólumokra a delfineket, és hasonlóan a főemlősökhöz, ez remekül sikerült is. Kézjelekkel és képekkel különféle utasításokat adtak a delfineknek, akik könnyedén végrehajtották a feladatot.

Inkább meghalnak
Kevés állatfaj lesz öngyilkos. A bálnák és delfinek tömeges öngyilkosságáról azonban gyakran érkezik hír.

A DELFINBÉBI NAPI ÖTVENSZER IS SZOPIK
A delfinfajok többsége 10-12 hónapos terhesség után egyszer szül évente, és csak egyetlen borjút. Ha a kisdelfin előbújt, azonnal a felszínre kell vinni, hogy levegőt vehessen. A szoptatás is a víz alatt zajlik, kis levegőzésekkel megszakítva. A hat hónapos bébi már képes arra, hogy halat is fogyasszon, addig csak anyatejen él. A 30-40 fős csoport egyként védelmezi a bébiket az egyetlen veszélytől, a cápatámadástól. Az újszülöttek még túl gyengék ahhoz, hogy egyedül ússzanak, így anyjuk áramlatában maradnak, míg meg nem erősödnek.
Néhány hónapja Új-Zélandon mintegy háromszáz partra vetődött delfint találtak, és csak az egyharmadukat sikerült megmenteni. Hogy mi volt a tragikus tett oka, nem lehet tudni.

Az tény ugyanakkor, hogy a nagyon érzékeny delfinek és bálnák megzavarodnak a haditengerészet szonárjai által kibocsátott magas frekvenciájú zajtól.  Abban a zűrzavarban elvesztik a tájékozódó képességüket, és egymással sem tudnak kommunikálni.

Egy másik ok, ami miatt a delfin inkább megválik az életétől, ha rabságban tartják. Igaz, nagyon mulatságosak a delfináriumokban tartott példányok, de tudnunk kell, hogy a delfin lételeme a szabadság, és bármilyen jól bánnak is vele, a rabságban szenved.

Nemrég az egyik leg­na­gyobb óce­ná­ri­um­ban egy kard­szár­nyú delfin a nyilvánosság szeme láttára próbált véget vetni az éle­té­nek. Morgan a turisták döbbenetére egyszerűen a medence partjára vetette magát, ahol az idomárok is alig tudtak hozzáférni.

Morgan öngyilkossági szándékát bizonyítja az is, hogy pár héttel az eset előtt többször tiszta erőből, fejjel nekiúszott a vaskapunak, ami elzárja a nyílt víztől.

De akkor is hajlamos a halált választani a delfin, ha elválasztják egy számára kedves társtól, családtagtól. A foglyul ejtett bébi delfin például a hajó fedélzetén nem vesz levegőt. Ha egy hálóban visszaengedik a vízbe, ott lélegzik, de a hajóba dobva nem. Dr. David Taylor amerikai állatorvos le is írt egy ilyen esetet, amikor a foglyul ejtett kisdelfin négy és fél perc múlva önszántából megfulladt.

Címkék: altruizmus, megmentő, delfin, szökőár, joan ocean, szonár

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!