Ridikül Magazin logo

A sírkertek és az emlékezés

"Külföldön sírkertek vannak, nálunk temetők" - írta Szemere Bertalan, a későbbi magyar miniszterelnök, miután sétát tett 1837-ben abban a párizsi Pére-Lachaise temetőben, amelyről Wesselényi Miklós is így emlékezett meg másfél évtizeddel korábban: "Nemében a legszebb, amit eddig láttam." Magyarországon a közgondolkodás szerint nem sétálgatunk szép temetőkben - ezzel a tradicionális tabuval birkóznak azok is, akik nemzeti nagyjaink nyughelyeit, a síremlékek parkjait az emlékezet kiemelt helyeivé kívánják tenni.

Fotó: Shutterstock.com

A prágai régi zsidó temető parcellái zsúfoltak, a londoni Highgate temetőjének vadregényes sétányain burjánzó növények közt állnak a sírkövek, míg az Arlingtoni Nemzeti Temető maga a rend. A felsorolt, a kegyeletet sokféle módon szolgáló sírkertek egyben közösek: mindegyik turisztikai célpont, a tiszteletadás, a csendes elmélkedés, az emlékezés különleges helyszíne, amely sajátos szemszögből kínál bepillantást egy ország kultúrájába, szokásaiba.

Budapesten is megfogalmazódott már néhány esztendeje, hogy a Pest szívében lévő, arborétumnak is beillő 56 hektáros, a Fiumei út és a Salgótarjáni utca ölelésében lévő temetőkerteket a főváros parkjai, megbecsült nevezetességei közé kellene emelni. Ehhez most már a keretek is adottak, ugyanis tavaly, május 1-jén a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) átvette a Fiumei Úti Nemzeti Sírkert üzemeltetését és vagyonkezelését.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2017. évfolyama 19. számának 31. oldalán!)

Címkék: halál, turizmus, tabu, temető, sírkert, nemzeti örökség intézet, fiumei úti sírkert, salgótarjáni utcai zsidó temető, megemlékezés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!