A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A magyar bornak van párja

Egyre több borász gondolja, hogy igenis van párja a magyar boroknak. Méghozzá a sajt! Mert milyen is lehet egy tokaji hárslevelű Sándor Tamás diós camembert sajtjával? Vagy hogyan illik Demeter Zoltán rozé pezsgőjéhez a pálpusztai? A tokaji borászok nedűit - többek között - most olyan sajtkészítők finomságaival párosították, mint az őrségi Buzás Sándor Attila, a tarcali Szilágyi Tibor vagy a dunaharaszti Ficsor Árpád termékei.

Fotó: Acsai Miklós

Nemrégiben a budapesti Zsendice sajtbolt a Belvárosi piacról, néhány órára, Demeter Zoltán borász szőlőjébe, a bodrogkeresztúri Kakas-dűlőre költözött, hogy a környék borászai tematikus bor és sajt kóstolót tartsanak.

Hogy melyik tokaji borhoz melyik sajt illik, azt Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus előkóstolása tette biztossá.  A nemzetközi borszakértő szerint egy komoly sajt és egy komoly bor is egyéniség, mert mind a kettőben rengeteg munka van.

„Sok minden múlik azon, hogy milyen a termőhely. Tudom, hogy a sajtokkal kapcsolatban ritkábban szoktunk arra gondolni, hogy számít, hogy az a bizonyos állat hol legel, mit eszik, de igenis számít.

Ugyanúgy, ahogy beszélhetünk természetes borokról, úgy beszélgethetünk arról is, hogy a sajtok között is vannak olyanok, melyeknek elkészítése lényegesen nehezebb, mint a gyári, nagy mennyiségben készülő sajtoké.

Pontosan azért, mert a helyi karakter mindig megjelenik bennük, és ettől lesz igazán értékes és érdekes” – mondta Mészáros Gabriella.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 7. számának 38. oldalán!)

Címkék: tojkaji borok, kézműves sajtok, magyar borok, magyar sajtok, magyar sajtkészítők egyesülete, hegedűs imre, ficsor sajt, buzás sándor attila, szilágyi tibor

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!