A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A legújabb konyhai kütyük kevés pénzből

Mostanában egy-egy elektrotechnikai áruház háztartási osztálya már veri a szórakoztatórészleg kínálatát: több konyhai kütyü van, mint televízió és Hi-Fi. Mit érdemes ezekből venni, különösen akkor, ha valaki szingli, vagy csupán kétszemélyes háztartásban él?

Fotó: Shutterstock.com

Jó hír, hogy könnyedén kialakíthatunk egy olyan kis konyhát, ahol akár Michelin-csillagos minőségű ételt is főzhetünk: kis helyen, kevés pénzből, rövid idő alatt és energiatakarékosan. Törekedjünk a könnyen alakíthatóságra, hogy bármit bármikor megváltoztathassunk.

Éppen ezért tűnik fölösleges beruházásnak egy hagyományos sütő és főzőlap kombináció, legyen bár gáz vagy kerámia főzőlapja. Ez akkor is igaz, ha már 80.000 forintért csábító, márkás darabokat kapni. Sok helyet foglal, mozdíthatatlan, és szinte sohasem használjuk ki a kapacitását.

Sokkal hasznosabb egy guruló konyhaasztal, melynek alsó polcain okosan kiválasztott könnyű kis gépek sorakoznak. Legfontosabb ezek közül egy indukciós főzőlap. Ezeket már 10.000 forint alatt meg lehet vásárolni olykor-olykor, kicsivel felette mindig, mindenhol, de ne kapkodjuk el.

Érdemes elolvasni az interneten a vásárlók véleményeit a termékekről, hamar kiderül, hogy a legolcsóbb lapok hangosak, hőmérsékletük csak ugrásokkal szabályozható (általában csak 10 fokonként) és pontatlanok.

Nagyon kellemetlen tud lenni, ha valamit csak melegen akarunk tartani, viszont forrni kezd és kifut... 30.000 forintért már van ugyanebből tökéletes darab is. Ne felejtsük el, hogy az indukciós főzőlapon csak olyan edényt tudunk használni, amelyik mágnesezhető, vagyis feltapadna rá a mágnes.

Viszont így nem az üveglap alatt izzik fel egy fűtőszál, hanem csak az edény melegszik fel a kívánt mértékben. Ez a leggazdaságosabb energiafelhasználású főzésmód.

A pontos hőfok azért is fontos, hogy a mai idők legdivatosabb - és legfinomabb - technikájával főzhessünk, ez pedig a sous-vide, vagy egyszerűbben a vákuumos módszer.

Lényege, hogy egy befűszerezett és vákuumfóliába forrasztott húst alacsony hőfokon, olykor sokáig melegen tartunk úgy, hogy aromájából semmi nem vész el, és nem is adódik hozzá.

Külön gépek vásárolhatók erre a célra, 40.000 forinttól felfelé a csillagos égig, de általában mindegyikben négy rekesz van, és a vákuumfólia-zacskók 50-70 fokos vízben várják az érlelési folyamat végét.

Nem elvitatva a mesterszakácsok tudását, kipróbáltan állítjuk, egy délután alatt otthon is lehet vajpuha marhahúst készíteni egy kicsivel magasabb hőfokon, indukciós főzőlappal, leforrasztott zacskóban, egy vizesfazékban.

Ezért fontos, hogy a főzőlap pontosan tartsa a - mondjuk - 80 fokot, hogy a hús ne forrjon saját levében a vákuumban, de a folyamat se tartson több napig.

Világos, hogy a technológiához kell egy vákuumfóliázó gép is, ami viszont ezer más problémát is megold a konyhában. Például sokkal tartósabban eltehetünk mindent a hűtőbe.

Már a belépőszintű (8-10.000 forintos) gépek is jók, azzal a megkötéssel, hogy pár apró trükköt meg kell tanulni velük. Ilyen, hogy zaftos húsokat előbb fagyasszunk le annyira, hogy a gép csak levegőt szívhasson ki a fóliából.

Jó szolgálatot tesz egy kontakt grillsütő is, de nem a legkisebb, hanem egy közepes méretű darab, hogy minden egyszerre készülhessen el rajta. Lehet olcsó, de meg kell nézni, hogy tökéletesen megoldott-e rajta a távozó zsírok és nedvesség elvezetése. Legyen pereme, kellően nagy zsírgyűjtője.

Sokak nem is gondolnák, milyen nagy kedvenc lehet egy halogén- és/vagy infralámpás, légkeveréses főzőedény. A 12 literes csupa üveg edény tetején van a sütőrész, és nemcsak gyönyörű, amikor működésbe lép, de nagyon hatékony is.

Pillanatok alatt meg lehet szokni, hogy olaj nélkül sütünk benne, olykor több szinten olyan dolgokat is, amelyeket egyéb módszerrel nem tennénk egy sütőbe. Például húst és édességet, ha éppen ilyen fogásokat találtunk ki.

Többé nem fogunk olajtól csöpögő sült krumplit enni, csak ilyen valóban ropogóst. Picit átalakított receptekkel bármit megsüthetünk ebben az edényben. 8 és 20.000 forint között kaphatók.

Mindezek a gépek elférnek a guruló konyhaasztalon, és ha kell, el lehet gurítani őket az ablak közelébe a főzés idején, ezzel is megspórolva egy kétes hatékonyságú elszívót, vagy ki lehet velük gurulni akár az erkélyre vagy a kertbe.

Címkék: indukciós főzőlap, vákumfóliázó gép, légkeveréses főzőedény, kontakt grill

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!