A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A leggyakoribb betegségek harminc, negyven és ötven felett

Húszas éveikben a nők legfeljebb fájdalmas menstruációval küzdenek. És harmincas éveikben sem betegeskednek sokat. Ekkor azonban már előfordulhat, hogy fáj a fejük, a gyomruk. Összeállításunkban sorra vesszük a harmincas, negyvenes és ötvenes éveikben járó nők leggyakoribb egészségügyi problémáit. Okaikat és kezelésük módját.

Fotó: Shutterstock.com

AZOK A CSODÁLATOS HARMINCASOK

Harmincéves korban az erek rugalmasak, a csontozat erős, a tüdőkapacitás az ideális 5 liter körül mozog. Igaz átlépve a harmadik ikszen, évente egy százalékkal gyengülnek a csontok. Az első ráncocskák is megjelennek. Lássuk, mi kínozza meg leggyakrabban a harmincas nőt

Herpesz

Viszketés, feszítő érzés, fájdalom, hólyagocsák, melyek kifakadnak és összeolvadnak, néhány nap múlva pörkösödnek, és úgy tíz nap múlva hegesedéssel gyógyulhatnak. Sajnos, ha egyszer elkaptuk, a vírus életünk végéig lappang az idegsejtjeinkben.

Egyelőre nem létezik olyan szer, amely végleg megszabadítana tőle. Gyakran visszatérő fertőzés esetén érdemes az immunrendszert erősítő gyógyszeres kezelést is alkalmazni.

Migrén

A rohamokban jelentkező fejfájás a nőknél háromszor olyan gyakori, mint a férfiaknál. Okát a kutatók ma sem ismerik pontosan. Legfontosabb az, hogy megfigyeljük, mi váltja ki a rohamokat. Ha ezt tudjuk, próbáljuk elkerülni a kiváltó tényezőket.

Ha a fejfájás már elkezdődött, pihenjünk le elsötétített szobában. Tegyünk váltott hideg-meleg borogatást a tarkóra. A havonta többször jelentkező fejfájás ellen ma már léteznek megelőző gyógyszerek.

A MAGABIZTOS NEGYVENESEK

A 40-es évek a magabiztosság évtizede. Az életkor egészségügyi problémái, a vérzészavarok, a látás és a laborértékek kisfokú romlása elsősorban hormonális változásra vezethetők vissza. A visszér hátterében inkább a hajszolt, mozgásszegény életmód áll. 

Kimaradozó menstruáció

A rendszeres menstruáció kimaradhat nagyobb stressz, fizikai megterhelés vagy terhesség miatt. De egy-egy menstruáció kimaradása már a változó kor kezdetét is jelezheti ebben az életkorban. Ha a hátterében nincs betegség, gyógyszerek nélkül is meg lehet szabadulni a tünetektől, teljes tápértékű étrenddel, rendszeres testgyakorlással és relaxációval.

Hasznosak még a ligetszépe olajat, ginzenget, méhpempőt tartalmazó készítmények is.

Méhnyakrák

Ha időben felismerik, a betegség tökéletesen meggyógyítható. Ezért kell rendszeres időközönként nőgyógyászati szűrővizsgálatra menni. A vizsgálat nem fáj. Ha a szűrővizsgálat eredménye negatív, a nő megnyugodhat. Ha az eredmény pozitív, a korán felismert betegség kis műtéti beavatkozással, esetleg sugárkezeléssel kombinálva meggyógyítható.

Visszér

Örökké fáradt lábak, zsibbadó vádli, kínzó lábszárgörcs éjjel. A betegség második fázisában megjelennek  az apró, pókhálószerű erecskék, amelyek később kidudorodó, kanyargós visszerekké alakulnak. Vannak vény nélkül kapható készítmények, melyek erősítik a vénák falát, javítják a keringést. Gyulladás, rendszeresen visszatérő duzzanat esetén azonban már csak az orvos segíthet.

A TAPASZTALT ÖTVENESEK

A változás kora, a nemi hormonok csökkenése, illetve hiánya megviseli az embereket. És nem csak a nőket! A hormonháztartásban bekövetkező lassú változás évekig is elhúzódik. Megfelelő életmód mellett azonban az ötvenes nőknek ma már nem szükséges feladniuk semmit korábbi életvitelükből.

A magas vérnyomás.

A változó korhoz közeledvén csökken a szervezetben a női nemi hormon,  gyakoribbak lesznek a szív- és érrendszeri problémák. Az egyik legnagyobb veszélyt a hajszolt életmód nyomán kialakuló magas vérnyomás jelenti.

Kezelése enyhébb esetben a stresszhelyzetek elkerülése, a pihenés mellett a sófogyasztás korlátozása napi öt grammra, a kalciumban gazdag, zsírban és koleszterinben szegény ételek fogyasztása és  a dohányzás elhagyása.

Csontritkulás

A csontvesztés már 35–40 éves kor környékén elkezdődik. A kávé, a cigaretta, a koffeintartalmú italok és az alkohol valóságos „kalciumrablók”. A napsugárzás viszont segíti a táplálékokból történő kalciumfelvételt. Kezelés: öntsünk napi egy liter zsíros tejbe fél kávéskanál gabonacsíra-olajat, és reggel, délben, este igyuk meg.

Mellrák

Korai felismerés esetén 90 százalékban gyógyítható. A legveszélyeztetettebb korosztály a 45–65 közöttieké, ezért ők kétévente meghívót kapnak mammográfiai vizsgálatra. A mellrák kialakulásának kockázata megfelelő életmóddal mérsékelhető. Abba kell hagyni a dohányzást, és figyelni kell az egészséges táplálkozásra, heti legalább kétszer fél óra testmozgást, a stresszmentes életvitelt javasolják a szakemberek. 

Címkék: egészséges táplálkozás, megelőzés, testmozgás, kockázat, harminc felett, ötven felett, életvitel, leggyakoribb betegségek, negyven felett

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!