A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A kabai világbajnok csilis ember

Kaba nem éppen a csili őshazája, december végén mégis öt díjat hozott el a csiliszószok világbajnokságáról Diczkó László kabai őstermelő. A World Hot Sauce Awards díjátadóján nem volt ismeretlen a magyar termelő neve, mert 2015-ben egy termékével a Spirit of Attila nevű szósszal elhozta a szószok világbajnokságának szobrocskáját.

Diczkó László
Fotó: Chili Hungária Manufaktúra

Egy internetes böngészéssel indult László világkarrierje, amikor néhány éve meglátta és megszerette a csilipaprikát.

- Egerben tanultam gépészeti szakközépiskolában, később az építőiparban dolgoztam, továbbra is műszaki területen. Egyáltalán nem így indult az életem.

2010-ben jött a nagy felfedezés, amikor megláttam egy ilyen csípős "szörnyeteget" az interneten. Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt, megtetszett a jamaicai yellow paprika. Azonnal rendeltem magot. Így kezdődött.

Felesége, Enikő - aki egyébként élelmiszeripari mérnök -, először furcsán nézett a gépészre, nem értette, mit keresne egy magyar a csili világpiacán. Mert az mégsem lehet véletlen, hogy eddig a világnak nem ezen a részén termelték, készítették a legjobb, legerősebb csilitermékeket.

De Lászlót ez nem tántorította el, hitt abban, hogy tud valami különlegest létrehozni. Hitt az ötlet erejében, na meg a családja ízlésében, mert mind mondta, olyan szószokat készítenek, melyeket ők maguk is szívesen fogyasztanak.

- Együtt találjuk ki az ízvilágot. Ha fogalmazhatok így, a termékfejlesztés nálunk családi elfoglaltság. Harmincféle csilit termelünk már, és ezekből különböző csípősségű, különböző ízű szószokat tudunk kitalálni.

Idén az Édes-csípés, és az Aranyszarvas szószuk hozta el az első helyet, két másik termékük, az Alabárdos és a Kabai Tüzes Mennykő "csak" második lett a világ csípős szószai közt. Az Édes-csípés a kóstoló zsűri véleménye alapján a Hot Sauce Awards különdíját is elnyerte.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 2. számának 50. oldalán!)

Címkék: kaba, csilipaprika, édes csípés, attila szósz, diczkó lászló, kabai tüzes mennykő, alabárdos, vakkóstolás, world hot sauce awards, spirit of attila

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!